top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Zikazam ZikazumZikazam Zikazum

Författare: Taghreed Najjar (Taghrid al-Najjar)

Illustratör: Aly Zainy (Ali al-Zayni)

Förlag: Alsalwa

ISBN:9789957040963


زيكازام زيكازوم

الكاتب: تغريد النجار الرسام: علي الزينيKarmel har nyligen flyttat från staden ut till sin farmors hemby. Farmor Zaynab lever inte längre och Karmels familj behöver hjälpa till att ta hand om den lilla gården. Det är en stor omställning, Karmel saknar staden och sina vänner och ser fram emot att skolan ska börja så hon kan lära känna nya kompisar. Tills dess hjälper hon till med gården och hittar på egna lekar och hon har ju som tur är gott sällskap av sin katt.En morgon händer det något märkligt. Ett litet rymdskepp har landat i blomsterlådan utanför Karmels fönster och ur skeppet kryper det fram en rymdvarelse! Medan katten skräckslagen kryper under sängen närmar sig Karmel försiktigt den lilla varelsen som visar sig vara helt ofarlig. Han presenterar sig som Zikazam från den lilla planeten Zika och tillsammans med sin kompis Zikazum har moderskeppet släppt ned dem i varsitt litet rymdskepp på planeten jorden för att de ska utföra varsitt uppdrag. Innan dagen är slut måste uppdragen vara klara så att de kan återvända till moderskeppet för rymdvarelserna kan inte överleva någon längre stund på jorden.

Karmel och Zikazam blir goda vänner och innan dagen tagit slut har de tillsammans tagit sig igenom många äventyr. När Karmel har hjälpt Zikazam med uppdraget att hämta ett veteax behöver de leta rätt på Zikazum. En av antennerna på Zikazams huvud börjar blinka rött, ett tecken på att Zikazam har hamnat i knipa. Och det har hon verkligen, omringad av stora, elaka barn som slår på hennes rymdskepp med pinnar är hon livrädd. Karmel rusar fram för att rädda henne, men en pojke med röd keps hinner före, lyfter upp det lilla skeppet och rusar iväg, med Karmel, Zikazam och katten i sällskap. När de är utom synhåll för de elaka barnen kan de äntligen pusta ut och tacka pojken Basem för hjälpen.


De två rymdvarelserna är återförenade, Zikazams uppdrag avklarat, nu gäller det att hjälpa Zikazum med hennes uppdrag, att hämta en solros. Kommer de att hinna innan dagen är slut?


Zikazam Zikazum hör till en serie böcker för nybörjarläsare publicerade av förlaget Alsalwa. Det är både spännande och roliga kapitelböcker med vokaliserad text och färgillustrationer på varje uppslag. Kika in på Alsalwa och läs mer!


23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page