top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Varför läser jag?

لماذا اقرأ؟


نص: أنس أبو رحم

رسوم: براء العاوور

تصميم: لبنى طه

ديناصونText: Anas Abu Rahma (Anas Abū Raḥmah)

Illustratör: Baraa Awoor (Barā' al-'Āwūr)

Formgivning: Lubna Taha

Förlag: Dinason, 2021

ISBN: 9789950851009


Tidigare i år besökte jag Palestina och fick tillfälle att träffa illustratören Lubna Taha. Hon har tillsammans med sin man, författaren Anas Abu Rahmah under många år skapat fantastiskt fina böcker och det var så roligt att se att de tagit sitt arbete ytterligare ett steg längre i och med sitt egna förlag, Dinason.


En av de titlar jag fick med mig hem var boken Li-madha ‘aqra’a? / لماذا اقرأ؟ / Varför läser jag?, som i form och även innehåll påminde mig lite om Onödiga råd till den lilla läsaren som jag skrivit några rader om här. Titeln Varför läser jag? ser jag lite som en fortsättning på Anis Abu Rahmas funderingar kring betydelsen av läsandet och han gör det så bra! Till det yttre ser boken så enkel ut, med ett fåtal ord på varje sida, både sparsmakat och utan ett enda ord för mycket. Men textens innehåll är som små filosofiska betraktelser som får mig att fundera över min egen läsning, varför jag läser och vad läsandet betyder för mig. Texten lockar också att i fantasin fortsätta att fylla på med egna anledningar. Illustratören Baraa Awoor kompletterar fint de korta textraderna med sina fantasifulla bilder som så tydligt visar hur läsandet öppnar vägen till en större värld.


Här är några exempel ur boken:

Varför läser jag?


För att få känna doften av skog i mina händer.För att komma ut ur mitt rum!
För att lära känna mitt språk.

För att odla frön från planeten Mars.

För att än en gång få njuta.För att se lite bilder från förlagets arbete, titta in på Dinasons FB-sida.


Anas Abu Rahma bor och verkar i Ramallah. Han skriver för barn i olika åldrar, har uppmärksammats med flera priser och nomineringar. Kanske är han framförallt känd för samarbetet med illustratören Lubna Taha. Tillsammans har de skapat många helt fantastiska bilderböcker, publicerade på ett flertal kända förlag, både i och utanför Palestina. Anas Abu Rahma har också deltagit med ett bidrag i antologin The book of Ramallah.


Baraa Alawoor är en välkänd illustratör från Gaza. Hennes illustrationer finns representerade på många barnboksförlag runt om i den arabiskspråkiga delen av världen. Hon var en av 2022 års pristagare av Mahmoud Kahlil Award 2022. Här är också en länk till hennes sida på behance.net.

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page