top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Såpbubbelflickan

Uppdaterat: 16 sep. 2020


فتاة الفقاقيع

إيناس العباسي

ضحى الخطيب

دار النحلة الصغير

Titel: Fatat al-faqaqi´

Författare: Inas Abbasi

Illustratör: Doha Alkateeb (Duha al-Khatib)

Förlag: Dar al-nahlah al-saghir

ISBN: 9789948188186
Doha tycker mycket om att rita och eftersom hon också tycker om såpbubblor så ritar hon gärna såpbubblor, i alla möjliga storlekar och färger. En dag ritar hon en såpbubbla lika stor som henne själv, med en dörr så att hon till och med kan kliva in i bubblan. Plötsligt händer någonting. Teckningen som Doha har ritat får ett eget liv, löven på trädet börjar röra sig och kläderna hon ritat på tvättstrecket fladdrar i vinden. Såpbubblan flyger upp i luften och tar Doha med sig! Hon flyger över torget, över moskén och över kyrkan, och snart ser hon sin vackra stad, Damaskus, högt uppifrån luften.


Doha får vara med om ett riktigt äventyr, hon flyger över bergen och haven, över de vackraste städer, över värmande grönska och snötäckta vidder. När hon möter en nyfiken fågel blir det nästan farligt. Fågeln vill gärna åka med i såpbubblan, och innan Doha hinner hejda den så har fågelns näbb stuckit hål på bubblan och Doha faller… rakt ner i en backe täckt av snö och is. Vid backens slut ligger en liten stuga och där står en flicka i hennes egen ålder som snabbt får den nu frysande Doha in i stugvärmen.


Natasha, som flickan heter, och Doha leker en lång stund tillsammans och har det riktigt trevligt. Men snart är det dags för Doha att resa vidare och en ny teckning blir ett nytt färdmedel. Nu är det en not som lyfter henne och hon får allt hålla hårt med båda händerna för att inte falla.


När Doha kikar ned från luften så tycker hon att det ser ut som en fest av färger, marken är som en färgglad matta! Plötsligt tvärstannar noten och Doha tappar taget. Som tur är ramlar hon rakt ned på en elefant.


Elefanten släpper av henne vid Taj Mahal, där hon träffar en pojke som berättar historien om hur byggnaden kom till. Pojken bjuder henne på bröd och te med mjölk och socker.


Nu är Doha trött efter alla äventyr och det är dags att resa hem. Den här gången ritar hon en stor fisk som genast tar henne på ryggen och simmar iväg i riktning mot Damaskus.
Inas Abbasi som har skrivit den här berättelsen kommer från Tunisien där franskan ofta dominerar barnboksutgivningen. Inas är framförallt poet, men hon har också skrivit några riktigt fina barnböcker. Såpbubbelflickan är nog min personliga favorit, mycket på grund av de färgglada illustrationerna av den syriska illustratören Doha Alkateeb. Doha har också illustrerat de två svensk-arabiska poesiböckerna som jag tidigare skrivit om, Valen som simmade förbi sagorna vi lämnade i havet och Saker omkring oss är choklad.


Jag har också läst två andra böcker som Inas Abbasi har skrivit, även de är riktigt fina, båda illustrerade av Sabah Kala (Syrien).


هل تاكل قطتي صغارها

Äter min katt upp sina ungar?, en berättelse om varför kattmamman bär sina ungar i nackskinnet.


شعري جميل

Mitt vackra hår, handlar om en liten flicka som till en början blir retad för sitt lockiga röda hår och som försöker dölja håret under en blommig hatt.

55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page