top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Min katt Koozy


Författare: Anastasia Qarawani Illustratör: Maja Kastelic

Översättning: Elisabet Risberg

Förlag: Atrium ISBN: 9789186095949


Alldeles nyligen (hösten 2020) publicerade förlaget Atrium en svensk översättning av den arabiska bilderboken Koozy/كوزي.


Koozy är en mycket tillgiven katt. Bokens berättare, en liten pojke, beskriver deras vardag tillsammans, hur Koozy hjälper honom att känna sig trygg på natten då de kryper ihop i hans säng. På morgnarna vaknar de alltid tillsammans och äter frukost i köket innan det är dags att gå till skolan. Koozy följer honom hela vägen, ända fram till grinden där de skiljs åt, för katter går ju inte i skolan.


En morgon när pojken vaknar är Koozy inte där. Hur han än letar och ropar kommer ingen katt springande emot honom. Vad är det som har hänt, vart har Koozy tagit vägen? På natten har han svårt att sova, han är mörkrädd och tycker sig se skuggor av monster och spindlar överallt.


Dagarna gick och varje dag väntade jag på Koozy, men ingen Koozy kom. Kvällarna blev mörkare och på nätterna drömde jag om hemska spindlar. Jag frågade mamma igen: Tror du att min katt kommer tillbaka? Mamma svarade: Jag tror inte det mitt lilla barn.


En dag ser pojken grannflickan Sani sitta och gråta ute på gården. Det visar sig att Sani också har en katt som försvunnit! När mamman och pojken på kvällen står och tittar på den stjärnklara himlen och pratar om Koozy och om Sanis katt, då berättar mamman att det nog är så att alla katter förr eller senare försvinner. De ger sig iväg långt bort, för att bo nära stjärnorna. Ja det är faktiskt katternas ögon som lyser upp natthimlen för att barnen inte ska behöva vara rädda för mörkret.


Nästa dag berättar pojken om katterna och stjärnhimlen för Sani och Sani berättar i sin tur att hon varje kväll brukar skriva ett brev till sin katt. Så fort hon har somnat kommer katten och läser brevet.


Den kvällen, innan det är läggdags, står Sani vid sitt öppna fönster och tittar på stjärnhimlen. Hon kan riktigt se katternas ögon som glittrar däruppe.


Pojken skriver ett brev till Koozy i sin lilla anteckningsbok. När han har somnat kanske Koozy kommer för att läsa brevet.


Kära Koozy, jag saknar dig. Jag har fått en ny vän, hon heter Sani. Hon är väldigt trevlig och hon älskar katter. Om du ser hennes katt kan ni också leka med varandra. Om du vill förstås.Min katt Koozy är en både sorglig och trösterik berättelse för alla som har förlorat en katt. Nu vet vi vart vi ska vända blicken och varför stjärnorna lyser. Och vem vet, kanske är det inte bara katternas ögon som finns där bland stjärnorna.


Anastasia Qarawani (Palestina) som har skrivit den här fina berättelsen frilansar också som illustratör. Hon har gjort illustrationerna till Maya Abu al-Hayyats "Falful i trollets hus" som jag skrivit om här. Maja Kastelic (Slovenien) är den som ligger bakom de magiska illustrationerna till Min katt Koozy. Atrium har tidigare gett ut hennes ordlösa bok Pojken och huset. Läs mer om henne på Atriums webbplats. Det arabiska orginalet Koozy gavs ut på förlaget Alsalwa 2018 och belönades samma år med Etisalat award för årets bästa barnboksproduktion.

69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page