top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Julnar, prinsessa av Zanzibarجُلّنار أميرةُ زِنجِبار

ديالا زادة


Titel: Jullanār amīrat Zinjibār Författare: Hooda Shawa Qaddumi (Hudá al-Shawā al-Qaddūmī) Illustratör: Diyala Zada (Diyālā Zādah)

Förlag: Dar al-Saqi

ISBN: 9786140320345


Prinsessan Julnar är inte bara prinsessa av Zanzibar utan också havens prinsessa. Hon kastar loss och ger sig iväg med med fladdrande segel, på sin båt lastad med kryddor. Hon seglar över Indiska oceanen, mellan länder och öar och är inte rädd för någonting, varken för vilda djur, sjörövare eller stormar. Julnar är en riktig äventyrare, kapten för sitt skepp och likt Sindbad sjöfararen är hon så stark att hon lätt klarar av havets höga vågor.Under seglatserna besöker hon hamnar, kuster och stränder där hon ständigt söker efter exotiska växter och djur, mineraler och ädelstenar. Hon upptäcker träd på avlägsna öar, som drakblodsträdet på ögruppen Socotra. Hon dyker och simmar bland havens underverk och hittar pärlor, bärnsten och ostron.


Med sig på sina seglatser har Julnar sitt sjökort för att kunna navigera fram över havet och med sitt astrolabium mäter hon avståndet till stjärnorna.Hon letar efter en speciell stjärna som lyser likt en diamant i nattens mörker, stjärnan Bellatrix i Orions stjärnbild. Bellatrix är den stjärna som leder henne hem, hem till Bayt al-ʿAjāʾib Underverkens palats i kungariket Zanzibar

Julnar är en karaktär ur Tusen och en natt, men en ganska perifer sådan. Som slavflicka till kung Shahrimar föder hon hans son Badr Basim, som har en mycket större roll i eposet. Det som berättas är ändå att Julnar är dotter till en sjöjungfru och en havsman och därför kallas "Julnar, född ur havet". Bilderboken Julnar, prinsessa av Zanzibar upprättar henne till något mycket mer än en slavflicka, en modig och stark äventyrare och kapten som inte räds havets faror.


Författaren Hooda Shawa Qaddumi är född i England men bor i Kuwait med sin familj. Hon har skrivit flera böcker för barn och unga, några av dem utgivna på Dar al-Saqi och Tamer Institute. Julnar, prinsessa av Zanzibar är den första för lite yngre barn. På engelska finns The Birds Journey to Mount Qaf som bygger på det kända sufiska eposet "Fåglarnas konferens" (منطق الطیر) av Farid al-Din Attar.


Illustratören Diyala Zadah är en syrisk barnboksillustratör och konstnär baserad i Storbritannien. Här kan du se mer av hennes konst.


Boken Julnar, prinsessa av Zanzibar kan du låna från Mångspråkiga lånecentralen. Bor du inte i Stockholm kan du be ditt lokala bibliotek om hjälp med att låna den.

Vill du köpa boken kan du t ex göra det på Ferdosi.com eller Jamalon.com.

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page