top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Hantush

Uppdaterat: 16 sep. 2020


حنتوش صالحة حمدين

احمد الخالدي


Text: Salha Hamdin

Illustratör: Ahmad al-Khalidi

Förlag: Tamer Institute

ISBN: 9789950260276


Salha är 14 år och bor i ett litet tält i en by som heter Wadi Abu Hindi. Efter skolan går hon alltid hem till familjens får, hon mjölkar dem och säljer sedan mjölken till byns invånare. Marken intill som de tidigare bott på är ockuperad av israeliska soldater som proklamerat området till en militärzon. Därför bor byborna nu i tält och har en skola som tillfälligt är byggd av sockerrör. Fälten och betesmarken används nu som skjutbana för soldaterna. De skjuter både dag och natt. Salha avskyr ljudet av skotten och när hon hör dem vill hon bara fly, långt bort! Men hur ska hon kunna komma iväg? Hon har ingen cykel eller bil, och vägen är ändå i så dåligt skick att den knappt är användbar. Soldaterna har förbjudit dem att asfaltera. Salha har inte heller något flygplan, men ... hon har en hemlighet! Hantush, ett av fåren i flocken, det svarta med långa öron, har faktiskt vingar innanför ullen. Hantush kan flyga!


När soldaterna börjar skjuta, sjunger hon i Hantoush öra:

Hantush,

mitt fina får!

Fäll ut dina vingar

som finns under ullen!


Hantush fäller ut sina vingar och lyfter. De flyger ända till Barcelona där de träffar självaste Messi. Salha berättar att de inte har någon ordentlig plats för lek i byn eftersom marken är full av minor som soldaterna har lagt ut. Men i Barcelona kan de få spela fotboll utan att vara rädda för minor!
Hantoush och Salha spelar mot Messi och hans lag. Hantush står i mål och Salha attackerar gång på gång och de vinner till slut med fem mål. När matchen är över vill Messi att de ska stanna och bli spelare i hans lag, men Salha behöver åka hem igen. Fåren därhemma väntar på henne för det finns ingen annan som kan mjölka dem. Salhas pappa sitter i fängelse och har många år kvar innan han blir fri igen.Men Messi har berättat för henne att han kommer att resa till Wadi Abu Hindi 2014, för då ska världskuppen i fotboll hållas där! Nu gäller det att få bort minorna ur marken och bygga en stor fotbollsarena, en arena som självklart ska få namnet Hantush.Den som har skrivit den här fina berättelsen heter Salha Hamid och hon skrev den när hon var 14 år, under en workshop med den palestinska författaren Anas Abu Rahma inom ett projekt med namn "A multifaceted artistic approach for the valorization of Bedouin oral tradition". Workshopen var ett samarbete mellan den italienska organisationen Vento di Terra och Tamer Institute. Berättelsen rymmer förstås mycket allvar, beduinerna i Palestina lever under mycket svåra förhållanden med ständig risk att behöva lämna marken de lever på. Barnens skolor rivs och undervisning sker ofta utomhus eller i tillfälligt uppbyggda skjul. Läs gärna mer om Vento di Terras arbete för att stöda Palestinas beduiner här.


39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

70 kilo

bottom of page