top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Gissa vad jag har i handen!

Uppdaterat: 16 sep. 2020


شيء ما في يدي

هيفاء محارب سواركه

مايا فداوي


Författare: Haifa Muharib Sawarkah (Haifa Mohareb Sawarka)

Illustratör: Maya Fidawi

Förlag: Dar al-Salwa

ISBN: 9789957040932


Eden har hittat på en egen gissningslek. Hon knyter sin lilla näve och ber dem hon har omkring sig att gissa vad hon har i handen.


Grannen Safá som sitter och dricker té på balkongen gissar, och hoppas säkert, att det är en liten kaka, eller kanske ett tuggummi. Hunden Sari' säger förstås bara vov, och katten Bihar jamar, men ingen av dem gissar rätt. Eden går vidare till sin mamma som håller på att hänga upp tavlor på väggen. Mamma, gissa vad jag har i handen! Den enda gissning Edens mamma kan få fram är att det kanske är en spik, så Eden går vidare till vardagsrummet där pappa sitter och dricker kaffe med en kompis. Båda tar frågan på stort allvar och funderar noga. Skulle det kunna vara en ring, eller kanske ett armband?


Nej, Eden har varken en ring eller ett armband i handen. Det är något som både stora och små känner till, men som ändå verkar vara svårt att gissa. Pappa föreslår att hon ska fråga farfar som precis kommer på besök.


Farfar har med sig färgglad papperskasse i handen och Eden blir förstås nyfiken och frågar vad han har med sig i kassen. När farfar ber henne gissa så kommer hon på att hon ju leker gissningsleken och visar upp sin knutna hand. Farfar, gissa vad jag har i handen!


Men farfar verkar också ha svårt att gissa rätt. Eden skrattar högt åt hans tokiga förslag. Hur skulle en giraff med sin långa hals kunna få plats i hennes lilla hand, eller en elefant med sin snabel? Ett bi skulle visserligen få plats, men Eden vill ju inte bli stucken!


Nu öppnar farfar kassen han har med sig och där hittar Eden små kex i former av alla möjliga djur. Där finns faktiskt både elefanter, giraffer och bin, som gott och väl skulle kunna rymmas i en liten flickas hand!Eden öppnar handen, ger farfar en puss på kinden och säger: Jag hade ju en puss i handen farfar, och alla som förstår min lek får en puss i belöning!


Haifa Sawarkeh, som har skrivit texten, är palestinier och har en examen i jämförande litteratur. Det här är hennes första barnbok och den kom med på Etisalatprisets korta lista 2017 i kategorin "Årets bok". Illustratören Maya Fidawis (Libanon) teckningar är som vanligt helt fantastiska, så rika på både detaljer och uttryck.


Boken är utgiven på Dar al-Salwa, ett förlag som länge har arbetat hårt för att öka kvalitén på arabisk barnlitteratur. De ger ut böcker för alla åldrar, allt från rim och ramsor till böcker för ungdomar. Flera av förlagets böcker är översatta till andra språk och Gissa vad jag har i handen finns i polsk översättning.

54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page