top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Författaren


Titel: al-Katib Författare: Nabiha Mheidly (Nabīhah Muḥaydalī) Illustratör: Walid Taher (Walīd Tāhir)

Förlag: Dar al-Hadaek (Dār al-Hadā'iq)

ISBN: 9786144391198


الكاتب

نبيهه محيدلي

وليد طاهر

دار الحدائق
En mycket skicklig författare, ja kanske den skickligaste av alla, försöker komma på en riktigt bra berättelse. Efter mycket om och men bestämmer han sig för en idé, men till den behöver han också en bra karaktär. Han funderar hit och dit, ett helt persongalleri passerar förbi, men till sist har han den, en karaktär som precis passar den berättelse han bestämt sig för. En katt!


En katt, med avklippt svans, svart-brun päls och öron som små trekanter, en katt med karaktär. En modig, stark och självsäker katt, en som inte bryr sig om att när han hånas för den avklippta svansen. Den mycket skickliga författaren älskar sin katt och låter den göra entré i berättelsen. Men den modiga katten stöter på problem, och kanske inte till en början är riktigt så modig som författaren tänkt.

När hundarna (och en fisk!) omringar honom med dreglande gap blir han rädd och ber författaren om hjälp. Men det är katten som är hjälten i den här berättelsen och hjälten måste klara sig själv... och det gör han förstås, samtidigt som författaren ser på och

fortsätter skriva. Författarens hjärta bultar i takt med kattens, katten är rädd och författaren blir orolig, det är slagsmål och det gör ont.

Så lugnar alla ned sig, ovänner blir vänner och när nu författaren känner sig tillfreds med berättelsen sätter han punkt.


En dag bläddrar författaren igenom sin bok igen och plötsligt står katten vid ytterdörren och säger adjö, färdig att ge sig av. För inte vill väl författaren att hans karaktär ska fastna mellan bokpärmarna? Innan författaren hinner slå ihop boken har katten rusat ut och när ens katt försvinner, då är det bara att gå ut och leta.


Den mycket skickliga författaren letar efter sin katt, en katt, med avklippt svans, svart-brun päls och öron som små trekanter. En modig, stark och självsäker katt, en som inte bryr sig om att han blir hånad för den avklippta svansen. Författaren letar och letar men katten är förvunnen. Men i bokhyllan, bland berättelser och sagor... och vem hittar han där? Om inte en modig, stark och självsäker katt!
Att en författare kan ha svårt att släppa sina karaktärer är tydligt i den här både fina och roliga berättelsen. Walid Tahers illustrationer är som vanligt helt fantastiska, inte minst djurens härliga ansiktsuttryck! al-Katib finns med i White Ravens databas över rekommenderade arabiska barnböcker, vilket är ett gott betyg om något.


Det finns många bilderböcker av konstellationen Mheidly/Taher och även den som inte läser arabiska har stor glädje av bilderna. Jag har tidigare skrivit om boken Hrm, hrm, kan jag få komma förbi, tack? som var en av de vinnande titlarna för Etisalat Award, 2016. I den bloggposten kan du också läsa lite mer om både författare och illustratör.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page