top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Den magiska snöbollen


قصة: يعقوب حجازي

رسومات: ضحى الخطيب

دار الأسوار, 2021


Författare: Yaqub Hijazi Illustratör: Doha Alkhateeb (Duha al-Khatib)

Förlag: Dar al-Aswar, 2021

ISBN:14070193215


I Akka bor en pojke, vi kan kalla honom för Yaqub, som längtar efter att få åka med sin morbror Khalid till staden Safad, högt uppe i bergen i norra Galileen. Morbror Khalid studerar i Beirut, men han hälsar alltid på i Akka när han är på väg hem till Safad. Morbror Khalid älskar Akka, han älskar havet och ringmuren runt staden. Han brukar alltid säga: Jag är född i Safad, men jag vill bo i Akka resten av mitt liv!


Den här berättelsen utspelar sig i början av februari och det betyder att det kan vara snö i Safad och Yaqub längtar efter att få följa med och leka i snön med morbror Khalid, att få kasta snö på honom så att glasögonen trillar ner på näsan!De åker tillsammans med bussen från Akka till Safad. Bussen kör först längs havet och svänger sedan upp mot den gröna slätten, där olivträd, fikonträd och vinrankor växer. Yaqub tänker hela vägen på hur snön faller och gör Galileens kullar vita som bomull.När Yaqub vaknar nästa morgon är det kallt. Medan han äter frukost berättar morfar för honom om byn Ayn al-Zaytun, om olivträden som växer där och om vattenkällan som försörjer Safad med vatten under alla årstider. Yaqub tycker att allt morfar berättar för honom låter så vackert, han kan riktigt se det framför sig.

Snart är Yaqub och morbror Khalid ute på gården och leker. De bygger snökojor, snögubbar och kastar snöboll. Yaqub känner sig så glad och lycklig, och snart får han in en riktigt fullträff och precis som han tänkt sig ramlar morbror Khalids glasögon ner på näsan!

Sedan får han en idé. Tänk om han kunde ta med sig snöbollar hem till Akka och visa sina vänner? Morbror Khalid torkar snön från ansiktet, skrattar och säger att han kan ju alltid försöka. Yaqub är envis, han lägger snöbollarna i en tom kruka och stänger locket.De säger adjö till morfar och åker tillbaka till Akka. Havet välkomnar dem och palmträden vajar i vinden. Yaqub tar med sig sin kruka ner till stranden för att möta sina vänner där de brukar fiska. Tänk vad spännande de ska tycka snöbollarna är!Och spännande blir det! När Yaqub öppnar krukan finns där bara en enda snöboll kvar, och den rör på sig! Den rullar ut ur krukan för egen hand och den börjar vagga fram på stranden! Både Yaqub och hans vänner stirrar tysta på denna märkliga varelse av snö. Drömmer de? Kan en snöboll leva eller är den förtrollad?!Men när snöbollen smälter i Akkas varma havsvindar ser de att under snön är det en sköldpadda som gömmer sig! Den skakar av sig den sista snön och kravlar rakt ner till havet och till friheten.


Det palestinska förlaget Dar al-Aswar ligger i hjärtat av det gamla Akka, i dagens Israel. Men Dar al-Aswar är inte bara ett förlag utan även ett viktigt forskningscenter för palestinsk litteratur. Förlaget grundades av författaren Yaqub Hijazi, som har skrivit boken om den magiska snöbollen. De barnböcker han skriver utspelar sig ofta i och omkring Akka och tar många gånger avstamp i Akkas fantastiska lokalhistoria.


Illustratören och konstnären Doha Alkhateeb kommer från Syrien. Hon har illustrerat några av böckerna jag tidigare skrivit om, Såpbubbelflickan, och så de fantastiska diktböckerna Valen simmade förbi sagorna vi lämnade i havet och Saker omkring oss är choklad.


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page