top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Den blyga rädisan


الفجلة خجولة

نص ورسوم: يارا بامية

جمعية فلسطين للكتابة

al-Fijlah khajulah Författare och illustratör: Yara Bamieh

Förlag: Palestine Writing Workshop

Ramallah, 2022

ISBN: 9789950852587
Innan jag fick den här boken i min hand kände jag inte till att det fanns så många olika sorters rädisor, både vad gäller färger och form. Men den här berättelsen handlar om en särskild rädisa, den blyga rädisan.


Det var en gång en rädisa som var rödare än alla andra rädisor. Varje dag frågade de andra varför hon var så röd och varför hennes kinder alltid blev ännu rödare när någon tittade på henne. Och varför viskade hon när hon pratade? De andra rädisorna kallade henne för "Den blyga rädisan".


Själv undrade hon varför det verkade vara ett problem att hon var tystare och lugnare än de andra. Hon kände sig ensam. Tänk om hon aldrig skulle få några vänner, tänk om hon hela livet skulle behöva vara en röd, blyg och ensam rädisa!


Hon började försöka härma de andra, prata högt, gestikulera, skratta åt andra, se andra i ögonen, men det var svårt, hon var ändå en jätteröd rädisa som rodnade så fort någon tittade på henne.


En dag mötte hon en hel grupp med rädisor i olika former, men alla var lika röda som hon själv var! Kunde det vara “Föreningen för röda rädisor”? Det visade sig bara vara några vänner som var ute på promenad. De röda rädisorna blev nyfikna och frågade:

- Vem är du?

- Varför har vi inte sett dig förut?

- Tycker du om att hoppa?

- Ska vi se vem som är rödast?

- Gillar du za’tar?


Så många frågor?! Den blyga rädisan kände hur kinderna blev röda och hon kunde inte få fram ett enda ord. Men så närmade sig en rädisa som inte alls var röd som de andra, och frågade:

- Är du precis som jag, en blyg rädisa?

- Ja, jag tror det, särskilt när andra försöker prata med mig!


De två blyga rädisorna började lite försiktigt prata med varandra och blev snart vänner. De två var ju också så mycket mer än blyga, ibland glada, ibland arga, särskilt när andra alltid kallade dem för "den blyga rädisan". Och varför måste de alltid "vara något", ibland vill man bara vara den man är.


Den här boken är så ny att den inte hunnit läggas till på Palestine Writing Workshops webb ännu, men vill du få tag på den kan du skicka ett mejl till write@palestineworkshop.org och höra dig för.

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page