top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Damdum, molnmakerskan


دمدوم صانعة الغيوم

تأليف: روعة سنبل

رسوم: براء العاوور

جبل عمان, 2022


Damdum, sani'at al-ghuyum Författare: Raw'ah Sunbul Illustratör: Baraa Awoor (Barā' al-'Āwūr) Förlag: Jabal Amman, 2022 ISBN: 9789923120828


Det här är berättelsen om Damdum, som bor med sin mormor i en liten stuga högt uppe på himlavalvet. Damdums mormor är molnmakerskan som ser till att molnen varje dag rullar ut på himlen. Damdum är ganska ensam, hon har inga vänner där hon bor, men hon tycker mycket om att rita, och hon ritar hela dagarna.En dag hände det någonting märkligt. Damdum hade ätit sin middag, tre knaperstekta stjärnor och en regnbågsshake, tackat mormor för maten, borstat tänderna och precis lagt sig för att sova, då hon klart och tydligt hörde några som pratade med ledsna röster. Vilka kunde det vara? Det var ju bara hon och mormor som bodde i stugan! Damdum tassade upp ur sängen för att undersöka varifrån rösterna kom. De ledde henne till köket, fram till dörren till mormors molnfabrik. Nu hörde hon tydligt…


Åh, vi har så tråkigt, vad ska vi göra, vi är så uttråkadeMan skulle kunna tro att Damdum blev rädd och skulle ha sprungit för att väcka mormor, men Damdum var inte rädd av sig. I stället nöp hon sig i näsan, och vips fälldes ett par vingar ut från hennes rygg och hon kunde öppna dörren och flyga rakt in i molnfabriken! Där på bordet rullade de små molnen runt som bollar och klagade.


Vi ser alla likadana ut, vi kan inte göra någonting annat än att rulla runt, vi har så tråkigt!


Damdum funderade och funderade. Fanns det någonting hon skulle kunna göra för att hjälpa molnen? Eftersom hon tyckte mycket om att rita kanske hon kunde “rita molnen”, mejsla ut dem till olika figurer? Hon tog tag i en liten sked och berättade för molnen om sin plan. Först blev de rädda. Tänk om det gjorde ont! Och egentligen, vore det inte lugnare att fortsätta vara små runda moln som bara kunde rulla runt? Men Damdum visar dem på mormors alla blommor, visar deras olika former och dofter, försäkrar molnen om att olikheter inte är någonting farligt och att det inte kommer att göra ont.Molnen låter sig övertalas, och snart hoppar en moln-kanin efter en moln-morot, en moln-uggla flyger upp i ett moln-träd! Damdum mejslar ut molnen till elefanter, valar, får som bräker och de leker och skrattar tillsammans.Plötsligt öppnas dörren in till molnfabriken och in kommer mormor som undrar vad som försiggår i hennes fabrik mitt i natten! När hon ser Damdums moln skrattar hon och ropar:


Vilka vackra moln Damdum! Från och med nu ska du få vara med mig i fabriken varenda dag!


Sedan den dagen får molnen uppe i himlen alla möjliga skepnader, det hörs inga fler suckanden och klaganden och Damdum är inte längre ensam.Författaren Ra'wah Sunbul är från Syrien och det här är, vad jag känner till, hennes första bok för små barn. Tidigare har hon skrivit en bok som vänder sig till lite äldre barn, "Flickan som bar med sig sitt sitt hem" (البنت التي حملت بيتها) där temat är identitet och exil. Hon har också skrivit för vuxna.


Baraa Alawoor är en välkänd illustratör från Gaza. Hennes illustrationer finns representerade på många barnboksförlag runt om i den arabiskspråkiga delen av världen. 2020 vann hon Etisalat Award i kategorin årets illustratör, för den fantastiskt fina boken "Monstret och jag", أنا والوحش. Hon var också en av 2022 års pristagare av Mahmoud Kahlil Award 2022. Hon har en sida på behance.net där man kan se mer av hennes fantastiska illustrationer.

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page