top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Cypress efter cypress


سروة وراء سروة

نص: أنس أبو رحمة

رسوم: يارا باميه

المتحف الفلسطيني، 2021Text: Anas Aburahma Illustrationer: Yara Bamieh

Förlag: Palestine Museum, 2021

ISBN: 9789950856035

Tatreez (تطريز) är det arabiska ordet för broderi och i den palestinska traditionen har broderiet under lång tid utvecklats till en hel konstform. De olika motiven och färgerna skildrar livets vardag, de talar om vem du är och varifrån du kommer. Man kan till och med likna det vid ett eget språk inom den palestinska kulturen. Efter Nakba 1948, då över 750 000 palestinier fördrevs från sina hem, fick broderikonsten en starkt identitetsskapande innebörd. Efter den första intifadan 1987, då den palestinska flaggan och dess färger förbjöds, blev tatreez också en symbol för det palestinska motståndet mot ockupationen.


Den här lilla boken, Cypress bredvid cypress, visar några av motiven som är vanligt förekommande inom tatreez. Motiven är illustrerade av Yara Bamieh och tillsammans med Anas Aburahmas korta poetiska text blir boken som ett broderat konstverk i sig själv. Det är blommor och stjärnor, ankor och tuppar, solar och månar, vinblad, tält och gaseller. Uppslagen visar mönstret och texten på ena sidan och så en illustration på andra sidan där motsvarande mönster är integrerat i bilden.


Anka mot anka En katt i mammas famn


Gasell efter gasell

springer i bergen


Cypress efter cypress

hon planterar dem med stygn


Sol bredvid sol

vi bakar jerusalembröd


Anas Abu Rahma bor och verkar i Ramallah. Han skriver för barn i olika åldrar och har uppmärksammats med flera priser och nomineringar. Han arbetar mycket med läsfrämjande verksamhet och workshops som uppmuntrar barn och ungdomar till eget skrivande. Ett sådant exempel är projektet "A multifaceted artistic approach for the valorization of Bedouin oral tradition", inom vilket boken Hantush publicerades.


Illustratören och författaren Yara Bamieh är född i Jerusalem men bor och är verksam i Ramallah. Två av hennes böcker finns översatta till svenska, Den lilla hemligheten och Bulqash. Tillsammans med författaren Maya Abu Alhayyat (Vår systers sagokista) driver hon förlaget Palestine Writing Workshop som har givit ut flera helt fantastiska barnböcker. Några av dem har jag skrivit om här.


En annan bok som tar upp mönster och motiv från tatreez är kapitelboken Ett märkligt äventyr.


För den som vill lära sig mer om tatreez finns många resurser på nätet. Här kommer några länkar till webbsidor: The Stories Tapestries Tell: Palestinian Embroidery in the West Bank (anera.org) Embroidery as an intangible heritage. A Palestinian story – Observatory Patrimoine d’Orient (patrimoinedorient.org)

The Handwoven History of Palestine and Jordan – TIRAZ widad kawar home for arab dress — Google Arts & Culture


Stitching Identities: Palestinian Tatreez as Resistance

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hiya

bottom of page