top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

70 kilo


٧٠ كيلو

قصة: وئام أحمد

رسوم: علي الزيني

عالية


Text: Wi’am Ahmad

Illustrationer: Ali Elzeiny (Ali al-Zayni)

Förlag: Aliya, 2018

ISBN 9789776624337
Varje år publicerar Internationale Jugendbibliothek en lista, The White Ravens, på rekommenderade barn- och ungdomsböcker från hela världen. 2022 fanns två titlar på arabiska med, varav den ena är titeln 70 kilo.


Berättelsen handlar om sälarna Jamal och Mahbub. De är bästa vänner, men bor så långt bort från varandra som det bara är möjligt. Jamal bor på Nordpolen och Mahbub på Sydpolen.
De två vännerna vill så gärna träffas, men hur ska det gå till? Jamal kan tänka sig flyga, åka båt, eller eventuellt ta sig fram med tåg. Det är bara ett problem, biljettpriserna är förskräckligt dyra!Jamal hittar reklam för ett erbjudande på internationella postförsändelser, men bara så länge paketet inte väger mer än 70 kilo. I stället för att resa själv bestämmer sig Jamal för att skicka den säldocka han stickat som present till Mahbub. Han gör i ordning paketet och postbudet hämtar. Tänk vad glad Mahbub ska bli! Men bara någon dag senare kommer postbudet tillbaka… tyvärr, paketet väger mer än 70 kilo!

Jamal gör vad han kan för att göra paketet lättare, men för att vara på säkra sidan behöver han en våg. Nordpolens prylsamlare hjälper Jamal med att väga paketet, men någonting alldeles extraordinärt händer. Vågen förvandlas till en katapult som skjuter Jamal högt upp i luften och sedan landar han rakt ner i …. kartongen. Där fastnar han. När postbudet kommer förbi för att hämta paketet kan han inte hitta Jamal någonstans, men paketet ska ju ändå iväg så det tar han med sig.


I de bästa av världar hade paketet med Jamal hamnat där det skulle, hos vännen Mahbub på Sydpolen. Men adresslappen var inte helt enkel att förstå så i stället för Sydpolen hamnar Jamal på en ö vid ekvatorn. Och frågan är vem som blir mest överraskad, Jamal eller fåglarna på ön!
Fåglarna är övertygade om att Jamal är en docka och eftersom de inte vet vad de ska göra med honom skickar de vidare paketet med Jamal till en viss prylsamlare vid Nordpolen.


Till sist är Jamal tillbaka där allt började, hemma med den stickade sälen. Jamal är utmattad och somnar snart i sin egen sköna säng. Men mitt i natten vaknar han av ett ljud utanför och öppnar dörren för att se vad det är som händer där ute. Där, på ryggen av en stor val står ingen annan än Mahbub!Under hela tiden Jamal varit på väg söderut har Mahbub rest på ryggen av en val norrut och vännerna får äntligen träffa varandra. Tänk hur bra allting slutade ändå!


År 2021 vann boken 70 kilo Etisalat Award for Arabic Children's Literature i kategorin tecknade serier, men det är kanske ändå mest en bilderbok med många pratbubblor. Ali Elzeiny är en flitigt anlitad illustratör och hade också illustrerat flera av årets nominerade bilderböcker. Följ honom på Instagram för att se mer av hans fina arbete.
34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page