top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Mjölktanden

Uppdaterat: 16 sep. 2020السن اللبنية

أحلام نويوار

كورين باريت ادات

ينبع الكتاب

Titel: al-Sinn al-labaniyah

Författare: Ahlam Nouinouar

Illustratör: Corinne Baret-Idatte

Förlag: Yanbow al-kitab

ISBN: 9789954486733

Jag brukar inte vara så förtjust i det jag för mig själv kallar "budskapsböcker", dvs berättelser där utgångspunkten är att barn inte bara ska läsa för nöjes skull utan också för att lära sig någonting nyttigt.

Men, så klart, ibland sammanfaller nöje med nytta och just den här boken föll jag pladask för! Illustrationerna är verkligen helt oemotståndliga och jag fick lära mig (!) en marockansk tradition ganska långt från vår tandfé.

En morgon vaknar Yasin och någonting i munnen känns inte som vanligt. Det är hans första mjölktand som börjat röra på sig och som förbereder sig på sin stora resa. Yasin blir orolig och undrar vad det här ska vara bra för och var tanden tänker ta vägen. Mjölktanden förklarar att Yasin är stor nu och inte längre behöver honom och att en ny tand kommer att växa upp.

När Yasin undrar om också den nya tanden kommer att ge sig iväg en dag, då svarar mjöltanden att det beror på om Yasin tar hand om sina tänder och skyddar dem från tandtrollen. Yasin blir förskräckt över tanken på troll i munnen, men får lära sig att om han borstar tänderna ordentligt varje dag och inte äter för mycket sötsaker så håller sig tandtrollen borta.

Yasin är helt förundrad över det fantastiska som mjölktanden berättat för honom. När det är dags för mjölktandens avfärd kommer Yasin plötsligt ihåg vad hans mormor berättat för honom... Han vänder ansiktet mot solen, tar mjölktanden och kastar den upp mot solstrålarna och ropar:

Hej du strålande sol! Här får du en åsnetand, så ge mig istället en tand från en gasell!


Mjölktanden är utgiven på det fina marockanska förlaget Yanbow al-Kitab. De ger oftast ut samma bok på både arabiska och franska och den franska versionen har titeln La dent de lait. Båda språkversionerna finns att köpa på Amazon. Om du hellre vill köpa böckerna direkt från förlaget så kontakta dem gärna på deras FB-sida.

60 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page