top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Det öppna fönstret

Uppdaterat: 16 sep. 2020النافذة المفتوحة مهند العاقوص فرشته نجفي دار البراق لثقافة الاطفال

Författare: Muhannad al-Aqus Illustratör: Fereshteh Najafi (Farshatah Najafi) Förlag: Dar al-Buraq ISBN: 9789641928966

Jag får ibland frågan om det skrivs arabiska barnböcker om krig och konflikter och jag brukar svara att det finns arabiska barnböcker om nästan vad som helst. Krig är bara ett av svåra teman som författare och illustratörer arbetar med. Det öppna fönstret är en sådan bok och handlar om en pojke som med färgernas hjälp bearbetar det svåra omkring honom.

När kriget kommer förändras vardagen. Hamid går inte längre till skolan och leker inte heller med sina kompisar. Föräldrarna är både oroliga och bekymrade. Hamids morfar flyttar hem till dem och får sova i Hamids rum, medan Hamid själv får flytta in i sin pappas målarstudio. Men målarstudion som Hamid brukar tycka så mycket om att vara i känns plötsligt som ett fängelse. Där finns inga fönster och det känns både kallt och ensamt. Men när månen stiger upp på himlen och skenet lyser in genom springorna i taket, då kommer färgerna till liv. Hamid rör om bland färgerna och börjar måla ett stort fönster.

Hamid målar solen och gröna fält. Han målar får och en herde som spelar på sin flöjt. Musiken blir till färger som stiger upp mot himlen. Nästa dag öppnar sig fönstret! Han ser en flicka som gråter för att en tjuv tagit hennes leksaker. Hamid målar en hel stad med leksaker och hela dagen leker han tillsammans med flickan. Dagarna går och för varje dag målar han mer och mer.

Morfar, när tar kriget slut? Snart min vän.

Morfar längtar hem till sin by. Hamid blandar rött och gult. Han målar ett apelsinträd till sin morfar. Hamid blandar blått och rött och målar en bild av mormor i en vacker lila klänning.

Mamma, när tar kriget slut? Snart, min lilla målare.

Hamid bestämmer sig för att genast göra slut på kriget. Med färgerna förvandlar han gevärskulorna till vita duvor. Han målar husen, träden och parkerna i vackra färger. På gatorna är det fest och barnen kan återvända till sina skolor. Det öppna fönstret fyller Hamids längtan och skrattet från honom och hans vänner fyller gatorna och torgen.

Författaren Muhannad al-Aqus är från Syrien och har skrivit ett flertal barnböcker utgivna på olika förlag. Just den här berättelsen med illlustrationer av Fereshteh Najafi (Iran) tycker jag särskilt mycket om. Hamids färgglada bilder överröstar visserligen stridsvagnarna och bombplanen men rädslan och oron får också plats. Titta gärna in på Feresteh Najafis egen webbplats för att se mer av hennes fantastiska illustrationer.

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page