top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Jag saknar dig ... jag saknar dig

Uppdaterat: 16 sep. 2020أشتاق أشتاق

ناهد الشوا

صفاء كسائي

نون

Författare: Nahed AlShawa (Nahid al-Shawa) Illustratör: Safa Kasai

Förlag: Noon

ISBN: 9781926523026

När jag var på bokmässan i Sharjah i höstas fick jag möjlighet att bläddra i böckerna utgivna på det kanadensiska förlaget Noon. En av böckerna jag direkt fastnade för var Jag saknar dig ... jag saknar dig, en fantastiskt fin berättelse om en liten pojke som längtar efter sin pappa.

Vad det är som har hänt pojkens pappa får vi inte veta, men vi vet att han är borta (har gett sig iväg) och pojken förstår att han aldrig mer kommer att få se honom. Inte samma dag, inte nästa dag eller dagen därpå. Aldrig mer. Pojken berättar om sin sorg och sin längtan, om hur han tänker på sin pappa hela tiden och hur saknaden växer sig större och större inom honom och hur han försöker hantera sina känslor.

Jag försökte gömma mig, men Saknaden hittade mig.

Jag försökte springa ifrån den, men Saknade kom ifatt.

Jag tog ett hårt tag i Saknaden och försökte kasta den långt bort,

men den var som ett stort monster vars skugga hela tiden nådde mig.

Jag blev arg... men Saknaden fanns kvar.

Jag skrek att den skulle lämna mig ifred!

Till slut är pojken så trött att han ger upp och sätter sig gråtande ner tillsammans med Saknaden. Han funderar. Kan han blir vän med sin saknad efter pappan? Visst är det svårt, men tiden går och sakta men säkert börjar pojken hitta tillbaka till glädjen. Saknaden finns där hela tiden, i skolan, i leken, men tar inte längre lika stor plats. Vissa dagar är den till och med borta! Tomrummet efter pappan blir mindre och det som till sist finns kvar är minnen, pojkens kärlek till sin pappa som han aldrig någonsin kommer att glömma.

Den är så fantastiskt fint illustrerad den här boken och jag kan i långa stunder bara sitta och betrakta bilderna. Safa Kasai har illustrerat saknaden och tomrummet som en vit fläck i pojkens kropp, en fläck som i början är stor och hotfull men allteftersom tiden går tar mindre och mindre plats. Minnena av pappan (som jag tolkar bilderna) finns med i form av en vit fjäril, men den försvinner ur bilderna när saknaden, den vita fläcken tar över. I slutet av boken, när pojken har hittat ett sätt att hantera tomrummet och saknaden efter sin pappa, ja då är fjärilen tillbaka i bild. Pojken springer över en äng och tittar glatt upp mot fjärilen.

Jag kommer alltid att älska min pappa, och sakna honom ...

Jag kommer aldrig att glömma min pappa ...

jag kommer att fortsätta sakna honom.

Författaren och förläggaren Nahed AlShawa är palestinier men bosatt i Montreal. Hon har skrivit och publicerat arabiska barnböcker sedan början av 2000-talet och några av dem har definitivt fått sin plats bland mina favoriter i bokhyllan. Böckerna kan köpas direkt från förlagets webbplats och det går också bra att kontakta dem för att få en katalog där det finns korta innehållsbeskrivningar. Samtliga böcker finns också utgivna som e-böcker.

91 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page