top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Prinsessan Dana

Uppdaterat: 16 sep. 2020الأميرة دانا عبير الطاهر عمار خطاب دار الياسمين Författare: Abeer Taher El-Turk (Abir al-Tahir)

Illustratör: Ammar Khattab (Ammar Khattab)

Förflag: Dar al-Yasmin ISBN: 978995787871178 Vem skulle inte vilja ha en rosa kamel till kompis?

En dag när Dana tittar ut genom fönstret ser hon en rosa kamel som promenerar omkring. Hon springer genast och berättar vad hon sett för sina föräldrar, men ingen av dem verkar det minsta intresserad. Hennes mamma och pappa hummar mest lite frånvarande. Dana låter sig inte nedslås utan springer ut med ett glas saft till kamelen och de blir genast vänner.

Kamelen och Dana leker tillsammans i parken och Dana berättar om magiska pennor, skattkistor och månfärder, om allt märkligt hon varit med om i sitt liv. Kamelen lyssnar tålmodigt och engagerat ända tills Dana berättat färdigt och är trött. Vad passar då bättre än en ridtur? Dana klättrar upp på kamelens rygg och och det bär iväg. Hon sitter där högt upp och vinkar till de förvånade människorna på gatan. “Titta, titta, ropar barnen, där är prinsessan Dana!”

Men alla äventyr har ett slut och när kvällen kommer behöver kamelen gå hem till sig. Dana blir ledsen, hon gråter och ber sin nya vän att stanna. Hon vill inte vara ensam och ingen därhemma orkar lyssna på hennes berättelser! Kamelen tröstar och säger att vad som än händer kommer de alltid att vara vänner.

Dana går hem, ledsen och bedrövad. Ingen kommer att tro på det hon varit med om! Men den här kvällen är annorlunda. När Dana berättar vad hon varit med om under dagen, ja då lyssnar faktiskt både hennes föräldrar och bror och de häpnar över hennes fantastiska äventyr. Dana berättar tills hon blir trött och somnar.

Nästa morgon när Dana vaknar tror hon knappt sina ögon! Framför henne står en stor blå elefant...

Prinsessan Dana nominerades till Etisalat Award 2017 under kategorin "Bästa illustrationer" och kom med på den korta listan.

Författaren Abeer Taher El-Turk är från Libanon och har skrivit många fina och humoristiska barnböcker. På Youtube finns en intervju med henne från 2016 där hon bland annat berättar om sitt skrivande och var hon får sina idéer från.

Illustratören Ammar Khattab kommer från Syrien och håller på med ett flertal spännande projekt som förhoppningsvis kan resultera i nya fina böcker. På hans webbplats kan du se mer av hans illustrationer.

#Kameler #Fantasi #EtisalatAward #Etisalatpriset #Prinsessor #Familjen #Libanon #Syrien

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

70 kilo

bottom of page