top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Det lilla molnet

Uppdaterat: 16 sep. 2020الغيمة الصغيرة سمر محفوظ براج عفراء اليوسف دار البنان Författare: Samar Mahfouz Barraj (lllustratör: Afraa Youssef (Afra al-Yusuf Förlag: Dar al Banan ISBN9789953598581

Vem kommer inte ihåg hur det är att titta upp på molnen och se hur de liknar olika figurer och hur de ändrar form allteftersom vinden blåser? Den här fina berättelsen handlar om ett sådant moln, vitt och lite "bulligt", men med en vitprickig röd rosett!

Det lilla vita molnet leker leker med sin vän vinden däruppe i himlen. Vinden knuffar henne till höger och till vänster, framåt och bakåt ända tills molnet börjar känna sig trött och plötsligt längtar efter sin mamma. Men var är mamma? Det lilla molnet kan inte se henne någonstans och hon blir både ledsen och rädd. Vinden tycker synd om sin lilla vän och lovar att hjälpa henne, på sitt eget sätt!

Vinden börjar skoja med henne, snurra runt henne i små virvlar så att molnet ändrar form och plötsligt liknar en fågel. Vinden fortsätter virvla omkring och det lilla molnet ser snart ut som en liten vit kanin, med den prickiga rosetten runt örat. Vinden virvlar ännu mer och får det lilla molnet att likna en båt. Det lilla molnets mamma får syn på sitt barn och äntligen hittar de varandra! Glädjen är så stor att de gråter och tårarna trillar som regndroppar ner på blommorna i trädgården.

Samar Mahfuz Barraj är en välkänd barnboksförfattare från Libanon och många av hennes böcker har uppmärksammats i olika sammanhang och nominerats till priser. Tillsammans med den syriska illustratören och tecknaren Afraa Youssef har hon också skrivit serien om den lilla pojken Wassim som lär sig äta själv, sova själv, gå själv och som liksom berättelsen om det lilla molnet passar bra för riktigt små barn. Många av Samars böcker finns att låna på Internationella biblioteket. Vill du ser mer av Afraa Youssefs illustrationer hittar du en del på Pinterest.

#Moln #Vänner #Längtan

53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

70 kilo

bottom of page