top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Min gunga

Uppdaterat: 16 sep. 2020ارجوحتي سمر محفوظ براج يارا بامية دار الأسوار

Författare: Samar Mahfouz Barraj (Samar Mahfuz Barraj) Illustratör: Yara Bamieh (Yara Bamiyah) Förlag: Dar Al Aswar (Dar al-Aswar)

En liten flicka sätter sig på sin gunga och håller hårt i repen. Gungan hänger högt upp i en trädgren och hon se långt, långt bort. När mamma ställer sig bakom och puttar på, blundar flickan och börjar räkna.

Ett … två, jag gungar högt upp i rymden, högt upp i skyn. Tre … fyra, jag hoppar av på månen och skriver mitt namn vid en krater.

Fem … sex, jag skuttar mellan stjärnor och planeter, sträcker ut mig på ett moln.

Sju ... åtta, jag åker rutschkana på regnbågen, skrattar högt och tjuter av lycka!

Nio ... tio, jag får sällskap med en flock fåglar och vi flyger tillsammans.

Så saktas farten ned. Flickan är tillbaka på sin gunga och äventyret är slut för den här gången. Nu är det dags att gå hem!

En fin bok för alla som tycker om att gunga, men också för den som hellre puttar på!

Jag blev verkligen glad när jag på bokmässan i Sharjah träffade Hanan Hijazi, förläggare på Dar Al Aswar i Akka, och kunde få med mig hem några av deras senaste utgivningar. Just den här boken gladde mig särskilt mycket eftersom både författaren Samar Barraj och illustratören Yara Bamieh besökte Sverige år 2015 och deltog i ett arabiskt barnboksprojekt. Yara Bamieh har dessutom en bok i svensk översättning, Den lilla hemligheten (Bokverket, 2015).

Det är inte helt enkelt för förlaget Dar Al Aswar att sprida sina böcker, varken inom eller utanför Israel och Palestina. Det är tråkigt, för de har en fin och gedigen utgivning och är dessutom ett forskningscentrum för palestinsk litteratur. Vill man veta mer om utgivningen och/eller köpa deras fina barnböcker så kan jag förmedla kontaktuppgifter.

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page