top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Fåret på den sjunde dagen

Uppdaterat: 16 sep. 2020خروف اليوم السابع أمينة الهاشمي العلوي مايا فداوي

ينبع الكتاب

Författare: Amina Hachimi Alaoui (Aminah al-Hashimi al-Alawi)

Illustratör: Maya Fidawi (Maya Fadawi)

Förlag: Yanbow al-Kitab (Yanbu al-Kitab) ISBN: 9789954486801

I boken Aliya och de tre katterna, 2016, fick vi lära känna katterna Minush, Basha och Amir och vad som hände när det kom en ny liten medlem till familjen . I Fåret på den sjunde dagen får vi fortsätta följa dem under lilla Aliyas första dagar. Det är mycket som händer i hemmet, mormor och morfar kommer på besök och allt kretsar kring det lilla nyfödda barnet.


Katterna är både oroliga, nyfikna och förundrade över allt som händer omkring dem. Varför viskar morfar i Aliyas högra öra? Kan det verkligen vara bra att viska i någons öra? Men mormor lugnar dem och förklarar att morfar viskar en bön i Aliyas öra, en tradition när det lilla barnet är nyfött. När Aliya gråter blir katterna också oroliga och närmar sig henne men mamma Maryam är noga med att tala om för dem att Aliya är liten och ömtålig och att de inte får komma för nära.

En dag när katterna sitter och drömmer om att fånga svalorna som flyger uppe i skyn, ser de Sami komma hem med bilen. Men när Sami öppnar bildörren och lyfter ut ett stort djur, då blir katterna rent av förskräckta. Är det här ännu en ny familjemedlem som ska bo tillsammans med dem?! Mormor berättar för katterna att fåret är till Aliyas "aqiqah", den traditionella festen på ett barns sjunde levnadsdag. Minush förstår direkt vad det innebär och tycker synd om fåret.

Så blir det fest! Familj och vänner samlas hos Sami och Maryam, männen klädda i vita jalabiyor och kvinnorna i vackra färggranna kaftaner. Hela huset har smyckats med väldoftande blommor. När Maryam kommer ut från ett av rummen och stolt visar upp Aliya för gästerna blir alla glada och upprymda, de dansar och sjunger. Doften av den goda maten sprider sig och alla gäster låter sig väl smaka.

Men var har katterna tagit vägen? Maryam vill att de också ska vara med i den här glada stunden. Hon hittar Amir under bordet, i full fart med att leka med några av gästerna. Basha hittar hon i Aliyas rum, sovandes bland dockor och gosedjur. Men Minush syns inte till.

När gästerna har gått blir det åter lugnt i huset. Minush och Basha smyger sig fram igen. De ser Amir stolt spatsera över golvet. Han slickar sig om nosen som om han sa: Ni har verkligen missat något! Det har varit en fantastisk fest!

Jag kan inte få nog av Maya Fidawis illustrationer och jag är knappast ensam om det. År 2016 nominerades Aliya och de tre katterna till Etisalatprisets kategori "bästa produktion" och i år vann Fåret på den sjunde dagen kategorin "bästa illustrationer".

Jag tycker så mycket om de små detaljerna, en bricka med te och dadlar får det att vattnas i munnen på mig. De runda formerna, katternas (och människornas) rörelsemönster, får bilderna att flyta tillsammans med textens berättelse på ett så fint sätt.


Sedan är det det där stackars fåret som ska slaktas på Aliyas sjunde dag... det är nästan som om jag önskar att fåret inte hade sett så otroligt charmigt ut, med pälsen hängande över ögonen, och de där öronen som sticker ut! Hade inte fåret kunnat få bo kvar i familjen, tillsammans med katterna?


Det enklaste sättet att köpa boken är nog att kontakta förlaget Yanbow Al Kitab. Aliya och de tre katterna finns översatt till franska och både den och många andra av förlagets fina barnböcker hittar du på franska Amazon.

#Katter #Föräldrarochbarn #Etisalatpriset #Fester #Farochmorföräldrar #Marocko #EtisalatAward #Traditioner

68 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page