top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Två hem i stället för ett

Uppdaterat: 16 sep. 2020لي بدل البيت بيتان لوركا سبيتي منى يقظان

دار الساقي

Författare: Lorca Sbeity (Lurka Sabiti) Illustratör: Mona Yakzan (Muna Yakzan) Förlag: Dar al-Saqi ISBN: 9786144259672

Adams mamma och pappa bråkar. De skriker till varandra och Adam är rädd. Han går in till sitt rum och lägger sig i sängen. Han är rädd för de höga rösterna och hans hjärta slår snabbt. Han vill inte höra skriket och bråket utan försöker stänga ute rösterna genom att lägga kudden över huvudet.

När mamma och pappa lugnat ner sig går Adam försiktigt till sin mamma och frågar varför hon är ledsen. “Det är ingenting Adam, jag mår bra”. Riktigt bra är det förstås inte, Adam får veta att mamma och pappa ska skiljas. “Vad är skiljas? Varför? Vad ska hända med mig? Vart ska vi bo?” Det är många frågor och Adam är rädd.

Adams föräldrar sätter sig ner och pratar med honom om hur det ska bli. Pappa flyttar till huset på landet och mamma bor kvar med Adam i stan. Men Adam är rädd att bli lämnad ensam trots att båda föräldrarna lovar att alltid vara tillsammans med honom, bara inte på samma gång! Men, vad ska kompisarna säga? Pappa talar om för honom att skilsmässan inte är Adams fel och förresten kommer det att vara som vanligt i skolan. Både mamma och pappa kommer att vara med på skolfester och ta bilder när Adam sjunger och dansar på scenen!

Så flyttar pappa till huset på landet och Adam har fått två hem i stället för ett. På helgen är Adam med pappa på landet, de spelar fotboll som vanligt, de leker och plockar frukt i trädgården och Adam känner sig lugn och glad. Hos mamma i stan läser de som vanligt sagor och mamma är mycket gladare än förut. Adam tycker om att bo både med sin mamma och med sin pappa och skulle önska att de kunde bo tillsammans igen. Men allt har blivit lugnare efter skilsmässan, lugnare för alla tre och Adam behöver inte längre vara rädd.

Det här är en väldigt fin bok om föräldrar som ska skiljas och den oro och rädsla som ett barn känner inför den nya situationen. Rädslan att bli bortglömd, lämnad ensam, oron över vad kompisarna ska säga i skolan, hur allting ska bli. I den här berättelsen blir det bra för både Adam och hans föräldrar. Vardagen blir lugnare utan bråk och skrik och föräldrarna ser till att vardagen fungerar bra för honom. Jag tycker också väldigt mycket om slutet då mamman och pappan talar väl om varandra inför Adam och att de kan fortsätta vara vänner.

Två hem i stället för ett vann 2017 års Etisalat Award for Arabic Children’s Literature i kategorin “årets bästa barnbok”. Text och illustration följs åt på ett fantastiskt sätt och både Adams och föräldrarnas känslor är så fint beskrivna. Lorca Sbeity och Mona Yakzan lyckas tillsammans skildra många av de svåra och sorgliga känslor som finns med när föräldrar går skilda vägar, men samtidigt få med budskapet om att något svårt och sorgligt också kan bli bra till slut.

Boken går att köpa på Al Saqi Bookshop.

57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page