top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Ett märkligt äventyr

Uppdaterat: 4 nov. 2023مغامرة عجيبة غريبة تغريد النجار شارلوت شما السلوى

Författare: Taghreed Najjar (Taghrid al-Najjar) Illustratör: Charlotte Shamma Förlag: Al Salwa ISBN: 9789957040895Förlaget Al Salwa har under det senaste året gett ut några lättlästa böcker, böcker med korta kapitel och med illustrationer som tydliggör texterna på ett fint sätt. Jag har precis läst en av dessa titlar, “Ett märkligt äventyr”, ett äventyr bland trådrullar i en värld av mönster och fantasifulla djur i de vackraste färger.

Varje gång Hind hälsar på sin moster Suhayl, sitter moster och broderar. Suhayl visar hur de olika mönstren skildrar saker som finns runtomkring dem och berättar att det bakom varje mönster finns en berättelse. Hind skulle gärna vilja lära sig brodera själv och en dag får en present av Suhayl, en liten korg med trådrullar och nålar och Hind bestämmer sig för att brodera ett litet underlägg som hennes mamma kan ha sin kaffekopp på.

När Hind kommer hem tittar hon lite närmare på innehållet i den lilla korgen. Så råkar hon sticka sig i fingret på en av nålarna, det blöder och hon blir alldeles yr. Hela rummet snurrar! Plötsligt befinner hon sig i en annan värld, i självaste Broderilandet, och där får hon vara med om ett riktigt äventyr bland vetefält, träd, ormar, lejon, duvor, krabbor och andra djur. Allt i form av de mönster som moster Suhayl broderar.

Men allt det vackra och härliga hotas av den stora svarta skuggan som försöker skrämma och kväva färgerna och mönstren. Kan Hind kanske rädda dem? Med hjälp av trådrullarna och med nålen i högsta hugg tar hon striden och sparkar ut skuggan ur broderilandet, för evigt.

Författaren Taghreed Najjar har palestinska rötter, något som ofta kommer fram i hennes böcker, såväl i bilderböckerna som i böckerna för större barn och ungdomar. Ibland är det platserna och ibland i illustrationerna. I den här boken är det förstås broderiet, ett hantverk som är så centralt i den traditionella palestinska klädedräkten och där mönstren verkligen berättar en historia.

För den som liksom jag själv blir nyfiken på palestinskt broderi efter att ha läst den här boken, så är här en länk till Traditional Palestinian embroidery patterns, och där finns alla de mönster som Hind möter på sitt äventyr, och många många fler!

Boken om Hinds äventyr i Broderilandet går att köpa på förlagets webbplats.

75 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page