top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Cappuccino

Uppdaterat: 13 juli 2019كابوتشينو

فاطمة شرف الدين

دار الساقي

Författare: Fatima Sharafeddine (Fatimah Sharaf al-Din)

Förlag: Dar al-Saqi

Lina är 17 år, uppvuxen i Paris, men har tillsammans med sin mamma och lillasyster nyligen flyttat "hem" till Beirut. Linas pappa har dött och enligt libanesisk lag är det hennes farbror i Libanon som har rätt att förvalta arvet efter sin bror. Beroendeställningen till farbrodern gör livet svårt för familjen, men Lina har också svårt att få nya vänner, det är svårt med språket, hon känner sig inte hemma och inte heller lika fri som hon kände sig i Paris.

Anis, också han 17 år, lever med en tung hemlighet. Han har en pappa som misshandlar familjen, både fysiskt och psykiskt. Det är framförallt hans mamma som råkar illa ut, även om han själv också drabbas när han försöker gå emellan. Han är orolig för sin lillasyster som drar sig undan, inte vill prata utan mest stänger in sig i sitt rum. Hemmet är präglat av rädsla och det finns alltid en osäkerhet inför att komma hem och stiga in genom dörren.

Lina och Anis går på samma yogaklass, men det är först när Anis glömmer sin skrivbok på ett bord och Lina springer efter och ger honom den, som de båda möts och blir vänner. De börjar träffas på ett kafé, över varsin cappuccino och kommer att bli starkt involverade i varandras liv.

Kapitlen varvas av Linas och Anis berättelser, som dagboksanteckningar om det var och en av dem möter i vardagen. De skriver om tankar och känslor, problematiska situationer som uppstår men också hur de hjälper varandra och i viss mån kan påverka det som händer omkring dem. Vänskap och kärlek går som en röd tråd genom boken och även om ämnena är högst allvarliga så är det samtidigt en väldigt ljus berättelse där Linas och Anis relation kommer att betyda så mycket, inte bara för dem själva utan också för deras respektive familjemedlemmar.

Ungdomsboken är en relativt ny genre inom den arabiska litteraturen och Cappuccino är den första som tar upp så allvarliga ämnen som våld i hemmet och psykisk ohälsa. Det är dessutom den första ungdomsromanen (som jag känner till) som också beskriver kärlek mellan två unga på ett friare sätt, det är mer än förstulna blickar. Det kan låta oskyldigt med två ungdomar som håller varandra i handen, eller som i sms skickar ett "jag älskar dig", men det är verkligen inte banalt eller tillrättalagt på något sätt. Snarare har författaren tillsammans med förlaget tagit ett viktigt steg och öppnat vägen för böcker som berör ungdomar och beskriver deras verklighet.

Cappuccino är definitivt en bok som berör och jag bara hoppas att Fatima Sharafeddine fortsätter att skriva för ungdomar. Läser du arabiska ska du fråga efter den här boken på ditt bibliotek och om du vill köpa boken själv så hittar du den på Al Saqi Bookshop.

112 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

70 kilo

bottom of page