top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Noras fotbollslag

Uppdaterat: 13 juli 2019فريق نورا فاطمة شرف الدين

حسن زهر الدين

كلمات

Författare: Fatimah Sharafeddine (Fatimah Sharaf al-Din)

Illustratör: Hassan Zahreddine (Hasan Zahr al-Din)

Förlag: Kalimat

Det är inte ofta jag hittar böcker för barn om fotboll, vare sig det gäller skönlitteratur eller facklitteratur. Därför känns det extra roligt med den här boken.

Nora bor i det lilla huset vid den långa vägen, högt uppe i en bergsby. Hennes vänner älskar att leka med henne för det händer alltid så mycket roligt omkring Nora. När hon hoppar som en känguru hoppar kompisarna efter. När hon skuttar som en gasell skuttar kompisarna efter. Men när hon klättrar högt upp i trädet, då vågar ingen klättra efter, det är alldeles för läskigt!

En dag hör Nora några killar prata om en fotbollsturnering och hon frågar entusiastiskt om inte hon kan få vara med i laget, hon älskar ju att spela fotboll! Killarna muttrar lite och säger att de inte vill ha några tjejer med i sitt lag för tjejer kan inte spela fotboll. I stället för att ge upp så bestämmer sig Nora för att bilda ett eget lag, tillsammans med sina kompisar, och Noras pappa ställer villigt upp som tränare.

När dagen för turneringen är inne är det nervöst, särskilt som det visar sig att spelarna i laget som Nora och hennes lagkamrater ska spela sin första match mot är både långa och snabba. Dessutom spelar de inte riktigt renhårigt! Men Noras lag spelar smart och med en målgörare som Nora vinner de matchen!

Under turneringens andra dag möter de på ett annat slags motstånd.

Ha ha ha, ni har tjejer i laget! Vi kommer lätt att slå er!

Det är lika bra att ni lägger ner direkt. Ni kommer inte att ha en chans!

Äsch, kör i gång nu, den här matchen lär inte bli långvarig!

Nora och hennes vänner bryr sig inte om vad de hör. De peppar varandra och förbereder sig för matchen. De vet att de både är starka, snabba och kan spelreglerna bra.

Det blir en spännande match. Men motståndarna är stökiga och besvärliga, de sparkas och knuffas och blir fort trötta. Nora är snabbast av alla. Hon gör först ett mål, och sedan ett andra mål!

Noras lag vinner matchen, ja de vinner hela turneringen tack vare hennes mål. Guldmedaljerna delas ut och lagkamraterna hissar henne högt upp i luften. Hurra för Nora! Hurra för vår fotbollsstjärna!

Efter medaljfesten börjar Nora och hennes vänner entusiastiskt planera för nästa turnering. Så klart att den ska hållas uppe i deras egen by och de kommer att vara väl förberedda för att spela för guld då också!

Man skulle tro att Nora och vännerna är lite trötta i benen nu, men Nora är som vanligt på gång! Kom igen nu kompisar, nu sticker vi och klättrar i träd!

Trots att det här är en ganska kort text så har Fatima Sharafeddine och Hassan Zahreddine verkligen lyckats skapa matchspänning i både text och bild! Noras entusiasm, envishet och glädje riktigt lyser på sidorna och det är en bok att bli riktigt glad över. Fråga efter den på biblioteket! Om du bor i Stockholm hittar du den på Internationella biblioteket. Vill du köpa boken så är det kanske enklast att kontakta förlaget Kalimat.

#Libanon #Starkaflickor #Fotboll #Sport #Mod

52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page