top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Palestine Writing Workshop

Uppdaterat: 13 juli 20192016 var ett fantastiskt år för den palestinska barnlitteraturen! Ett flertal författare och illustratörer uppmärksammades med nomineringar både till Etisalat Award och Sheikh Zayed Award. Tro nu inte att detta var något som bara plötsligt skedde. Palestina är det mest bibliotekstäta landet i arabvärlden och med Tamerinstitutets läsfrämjande arbete har en god grund lagts för den palestinska barnboken. Varje år organiseras t ex "The National Reading Week" med bland annat en skrivartävling för barn där de vinnande bidragen publiceras i en bok med titeln Kitab al-awwal, "Min första bok". Men även i andra projekt får barn i Palestina sina egna berättelser publicerade, så kreativt skrivande uppmuntras verkligen.

År 2009 grundades Warshah Filastin lil-Kitab, Palestine Writing Workshop. Till en början var det egentligen en enskild workshop men där uppstod också idén om att grunda en stödorganisation för palestinska författare och illustratörer. Det stöd som Warshah i dag ger handlar mycket om möjligheter för barnbokskreatörer att utvecklas och hitta ekonomiska förutsättningar för sitt skapande, men organisationen gör mycket mer än så. De arbetar med läsfrämjande arbete ute i skolorna, de arrangerar bokklubbar och aktiviteter för muntligt berättande och de organiserar olika former av studiebesök för skolklasser. Nyligen har de också lanserat ett projekt med fokus på att skriva och publicera böcker för ungdomar.

Under år 2016 publicerade Warshah sex bilderböcker för barn. Ett par av dem har alltså uppmärksammats i stora prissammanhang, men de är alla värda att nämnas och läsas! Samtliga av dem finns att köpa på Yalla Art.


بولقش يارا بامية Bulqash Yara Bamieh (Yara Bamiyah)

Bulqash har jag skrivit en om tidigare så här kan du läsa mer om den boken. Det är en helt sagolik och fantastisk berättelse om en figur som en gång om året besöker vildkaninerna på ön och får allt och alla att vändas upp och ner. Det är en berättelse om längtan, om lek, och om hur fantastiskt livet kan vara, både det vardagliga och det där extra. Yara Bamieh leker mästerligt med både ord och bilder och att Bulqash vann Etisalat Award i kategorin bästa produktion är ingenting att förvåna sig över.


بركة الأسئلة الزرقاء ايا أبو الحيات وحسان مناصرة


Frågornas blå damm / Barakat al-as'ilah al-

zarqa' Maya Abu Alhayyat / Maya Abu al-Hayyat och Hassan Manasrah /Hasan Munasirah

Vem är egentligen den där märkliga mannen som ensam går omkring och småsjunger? Det växer blommor ur hans rockärm och allt han läser i böckerna vänds till frågor som regnar över staden, frågor som tillsammans bildar en blå damm. Den här boken är nästan som en filosofisk betraktelse över människans sökande efter lycka och den har inte varit så lätt för mig att greppa, men för varje gång jag läst den tycker jag mer och mer om både själva texten och de fantastiska illustrationerna. Boken är som ett konstverk i sig och lockar verkligen till fantasifulla funderingar, för både barn och för vuxna. Boken vann Etisalat Award i kategorin bästa illustrationer.


فلفول في بيت الغول

مايا أبو الحيات واناستاسيا قرواني Falful i trollets hus / Falful fi bayt al-ghul Maya Abu Alhayyat / Maya Abu al-Hayyat och Anastasia Qarwani

Falful är en liten mus som bor hemma hos al-Ghul (trollet) och hans tre trollsyskon, den mörkrädda Maltub, den tuggummituggande Banurah och så Sansur, som vrålar av ilska, skriker och härjar och som musen Falful är vettskrämd för. Sansur är verkligen inte enkel att ha att göra med och hur ska Falful hantera sin rädsla? Vara tyst som en mus, som Maltub föreslår, eller skrika tillbaka, som Banurah säger? Falful ber till slut al-Ghul om hjälp och berättelsen slutar just så bra som bara en trollsaga kan sluta.


نصائح غير مهمة للقارئ الصغير أنس أبو رحمة ولبنى طه Onödiga råd till den lilla läsaren / Nasa'ih ghayr muhimmah lil-qari' al-saghir Anas Aburahma och Lubna Taha

Även onödiga råd kan vara nog så fantastiska! Vad sägs om följande: Läs inte när du är hungrig.

Läs inte när du känner doften av nybakat bröd. Bjud in din favoritkaraktär på middag med din familj. Be inte om att bli vän med din favoritförfattare på Facebook. Välj vilken bok som helst, men särskilt den du hittar i din morfars rum, eller ute på gatan. Tala inte om för någon vilken bok du läser förrän du läst ut den. Läs för din hund! Ska jag plocka ut något av alla råd som någon slags favorit, ja då blir det nog sidan där jag uppmanas googla fram en bild på min favoritförfattare, memorera bilden och rita av den. I boken visas där ett tecknat porträtt av Mohieddin El Labbad (1940-2010), en fantastisk egyptisk illustratör vars illustrationer jag är omåttligt förtjust i.


الجنية الغجرية ميس داغر وضحى الخطيب "Zigenarhäxan" (al-Jinniyah al-ghajriyah Mays Dagher / Mays Daghir och Doha Al Khateb /Daha al-Khatib

Berättelsen börjar med några barn som pratar om den där läskiga damen som helt säkert är en häxa och som alla är så rädda för! Hon har stora trollögon, näsan är lika lång som en snabel och tänderna vassa som vargtänder. Hon äter säkert barn också! Men fantasier stämmer sällan med verkligheten och barnens fantasier visar sig inte vara någonting annat än föreställningar! En av flickorna berättar en dag att hon haft sällskap av damen på en buss och trots att flickan först av rädsla tackade nej till både äpple och apelsin kunde hon inte motstå jordgubbarna! "Tack, bara en". Men det dröjde inte länge förrän de tillsammans ätit upp alla jordgubbarna, och äpplet och apelsinen med, och flickan insåg att det inte fanns något att vara rädd för! Dessutom visade det sig att de båda två bar på läskiga fantasier om varandra och varit precis lika rädda!


قصر الأميرة بهرج أحلام بشارات وريما الكوسا Prinsessan Buhrujs palats /Qasr al-amirah Buhruj

Ahlam Bisharat och Rima Kusa. För en enda blommas skull växte jordens grönska... så inleds den här drömlika berättelsen om en trädgård, en prinsessas skönhet och om hur kärleken faller över en prins, liksom som regnet faller över jorden, liksom träden blomstrar, liksom stjärnorna glittrar. Prinsen söker efter prinsessan Buhruj, han kämpar genom dimman som lägger sig över bergen, har bygger ett palats som ska fånga prinsessans uppmärksamhet, ett palats med fönster som speglar både solens och månens sken. När våren är inne är allt redo för en prinsessas ankomst

145 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page