top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Hrm, hrm... kan jag få komma förbi tack?

Uppdaterat: 15 jan. 2022إحم إحم مررني من

نبيهة محيدلي

وليد طاهر

دار الحدائق Titel: Ihm, Ihm... marrarni min fadlik Författare: Nabiha Mheidly /Nabihah Muhaydali Illustratör: Walid Taher/Walid Tahir

Förlag: Dar al-Hadaiq (Dar Hadaek)

Varje morgon promenerar den lilla apan Karkar till stranden. På vägen måste han gå igenom skogen och där är det alltid någon som är i vägen och som han måste be flytta på sig. Det är tigern var svans hänger just över stigen, det är ankan och alla hennes små barn som långsamt vaggar fram, det är kaninerna, det är ekorren vars nötter ligger utspridda och det är råddjuren, hela tiden någon i vägen! Hrm, hrm... kan jag får komma förbi tack?

Karkars goda vän Zakzak får en idé. En megafon! Om Karkar innan han börjar på sin promenad ropar ut i en megafon att "NU är jag på väg! Kan ni alla flytta er så jag kommer fram?", då kanske det går snabbare och enklare att ta sig fram.

Det fungerar faktiskt! Alla djuren håller sig undan och Karkar har inte längre några problem med att ta sig fram! Vägen genom skogen och ner till stranden går snabbare än någonsin men efter en tid börjar Karkar känna sig ledsen. Han berättar för Zakzak att visst hjälper honom megafonen att ta sig fram snabbt och enkelt, men på samma gång så saknar han att att se tigerns svans hänga över stigen, han längtar och saknar alla dem han tidigare bett flytta på sig och han saknar att säga Hrm, hrm... kan jag får komma förbi tack? Zakzak blir också ledsen och tänker att den där megafonen var kanske ingen bra idé tros allt...

Megafonen ställs åt sidan och Karkar möter åter sina vänner på vägen genom skogen och känner sig glad igen!

Det här är en superfin bok och för den som liksom jag älskar "upprepningssagor" är det här en pärla. Den som vill köpa boken kan göra det t ex genom internetbokhandeln Jamalon, som visserligen är stationerad i Jordanien men som också skickar böcker internationellt.

Berättelsen om Karkars väg genom skogen vann 2016 års Etisalat Award i kategorin årets bästa barnbok. Både Nabiha Mheidly (Libanon) och Walid Taher (Egypten) är välkända barnbokskreatörer och deras samarbete har verkligen resulterat i en fin bok värd sitt pris. Walid Taher är inte enbart känd för sina barnböcker utan är också en uppskattad satirtecknare. Förra året, 2016, var han på besök i Sverige i samband med en utställning på Galleri Kameleont i Norrköping. Han har också vunnit Etisalatpriset tidigare, 2010, då med boken "Den svarta pricken", al-Nuqtah al-sawda, om en stor svart plump som hotar att mörklägga hela världen men som några barn till slut genom samarbete lyckas göra sig av med.

Nabiha Mheidly har skrivit många böcker för förlaget Dar Hadaek (som hon grundade 1998) och har också varit aktuell för Etisalat award tidigare. 2009 vann hon med boken "Jag älskar", Ana uhibb, tillsammans med Nadine Sidani (Nadin Saydani, Libanon). 2012 vann hon priset tillsammans med illustratören Hassan Zahreddine med boken "Figurer i taket", Kainat saqf al-ghurfah och 2014 vann hon kategorin "bästa produktion" för boken "Smarta fotgängare", Mushah mahirun, återigen tillsammans med illustratören Hassan Zahreddine.

52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page