top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Aliya och de tre katterna

Uppdaterat: 13 juli 2019علياء والقطط الثلاثة أمينة الهاشمي العلوي مايا فداوي Titel: Aliya och de tre katterna Författare: Amina Hachimi Alaoui/Aminah al-Hashimi al-Alawi Illustratör: Maya Fidawi /Maya Fadawi Förlag: Yanbow al-Kitab (Yanbu al-Kitab), 2016 (ينبع الكتاب)

Hemma hos Maryam och Sami bor katterna Minush, Basha och Amir, tre katter som är olika till både utseende och personlighet. Basha har lång svart päls, är självsäker och uppför sig också som en pasha, familjens rättmätiga kung. Minush har grårandig päls, är liten och lite nervös. Han var hemlös innan den där regniga och kalla dagen då Maryam hittade honom på gatan och tog med honom hem. Amir är en siames med mjuk och glansig päls. Han älskar att leka med bollar och tofflor och följer Maryam varhelst hon går.

En sak har de tre katterna gemensamt och det är att de älskar att ligga i Maryams knä. Helt uppenbart är att platsen i Maryams knä blir mindre och mindre för varje dag, allteftersom hennes mage blir större! En dag blir de riktigt uppskrämda då magen plötsligt rör sig och Amir hör ett dunkande inifrån magen! Vad är det egentligen som händer med Maryam? Ännu mer oroliga blir de tre katterna då Maryam och Sami hastigt en dag lämnar huset och inte kommer hem förrän flera dagar senare, då med en märklig korg i famnen. Var har Maryams stora mage tagit vägen och vad är det för konstiga skrik som hörs från korgen? Det är något annorlunda och främmande, definitivt ingen katt! Minush, Basha och Amir är både rädda och oroliga över det nya som har kommit in i deras hem.

Mormor kommer på besök och förstår direkt katternas oro. Hon berättar för dem att det lilla barnet, Aliya, som Maryam och Sami har fått, behöver mycket tid och omsorg och att det är därför Maryam just nu är så upptagen. Katterna blir först ännu mer oroliga.... för tänk om det kommer fler! Kommer de att bli helt bortglömda då? Hur ska Maryam kunna finnas för alla? Katterna springer omkring åt alla håll och vet inte vad de ska ta sig till! Men när Maryam lägger Aliya i vagnen och ägnar sig en stund åt katterna så förstår de att i Maryams hjärta finns det plats för många och de lugnar ned sig. Basha sätter sig vid barnvagnen och vakar. Amir hjälper mormor med snörena runt paketen. Minush sätter sig vid ytterdörren för att vakta så att ingen obehörig kommer in. I de tre katternas hem har det kommit in någonting nytt och glatt, någonting som är fullt av kärlek!

Aliya och de tre katterna nominerades 2016 till Etisilat Award både under kategorin Bästa barnbok och Bästa produktion. Författaren Amina Hachimi Alaoui är från Marocko och är också den som står bakom förlaget Yanbow Al Kitab som publicerat Aliya och de tre katterna. Det är verkligen en fin berättelse och samarbetet med illustratören Maya Fidawi (Libanon) är väldigt lyckat! Maya är en av Libanons mest framstående illustratörer och får uppdrag från många av de kända barnboksförlagen, bl a Kalimat och Alsalwa. Den som följer henne på Facebook ser också att just katter är något hon verkligen tycker om att teckna och för den som vill se mer av hennes illustrationer finns ett flertal böcker hon medverkat i på Internationella biblioteket i Stockholm.

91 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page