top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Bulqash

Uppdaterat: 14 juni 2022بولقش

يارا بامية

Titel: Bulqash

Författare och illustratör: Yara Bamieh (Yara Bamiyah) Förlag: Palestine Writing Workshop, 2016. ورشة فلسطين للكتابة

Det är bara de vilda kaninerna på ön som vet vem Bulqash är. De vet att han ligger och sover i en liten grotta, djupt nere i havet. Hela året väntar de tålmodigt på att han ska komma på besök, de väntar och väntar. Trädens löv hinner slå ut, skifta färg och trilla av. Men när årets första knopp visar sig, då är den stora dagen inne!

Bulqash vaknar från sin långa sömn. De små kaninerna uppe på ön hoppar och skuttar, deras hjärtan bultar, “Bulqash! Kom och lek med oss!” När Bulqash dyker upp på stranden händer det saker. Han stampar i marken två gånger, han gör en volt och plötsligt blir hela världen upp och ner och bak och fram. Bulqash ropar: "Mitt namn är nu Shaqlub!" Fötterna blir händernas, munnen blir hans ögon och till och med den här boken måste plötsligt vändas upp och ned och läsas bak och fram! I leken med Shaqlub förändras allt på kaninernas ö och det finns inga gränser för vad som kan hända.

Träden förvandlas till lampor, kaninerna fiskar på torra land och fåglarna simmar i vattnet. Grodorna lyser på himlavalvet och stjärnorna börjar dansa den palestinska dansen dabkeh! Kaninerna blir kinaner och de kan både flyga och äta färger, allt är sannerligen förvandlat och förunderligt.

Till sist blir Shaqlub trött. Han slår två gånger i marken med sin hand, gör en volt och återgår till att vara Balqush.

Allt återgår till det vanliga

Kaninerna gör i ordning lite té

och dricker det tillsammans med Bulqash, efter en lång dag.

Vännerna sitter sida vid sida

utan att säga någonting.

De betraktar världen omkring sig

och allting är som vanligt

men ändå fantastiskt och förunderligt.

Solen går ned, Bulqash sätter ned sin tèkopp och tar farväl av sina vänner. Han simmar iväg och dyker djupt ner, tillbaka till sin grotta. De vilda kaninerna återgår till vardagen, de hoppar, skuttar och äter morötter. De vilda kaninerna väntar tålmodigt på den där dagen då Bulqash ska komma tillbaka.

Yara Bamieh fick för boken Bulqash 2016 års Etisilat Award i kategorin "Bästa produktion" och jag delar definitivt juryns förtjusning. Jag gillar att boken börjar som den slutar, med kaninernas väntan. Jag gillar att man måste vända boken upp och ner för att fortsätta läsningen då Bulqash gjort sin volt, fortsätta i fel läsriktning dessutom, och jag erkänner villigt att jag för en halv sekund trodde det blivit fel i trycket! Men allra mest förtjust är jag i sättet som Yara Bamieh leker med orden, dess former och betydelser. När Bulqash gör sin volt i luften och hans namn förändras till Shaqlub så är det verbet شقلب (shaqlaba), att vända saker upp och ner, som ligger i grunden. Bulqash (بولقش) gör en volt, تشقلب (tashaqlaba), och allting följer efter. Orden förändras när bokstäverna i den upp- och nedvända världen tappar delar av sina former och byter plats. ش (shin) förlorar sina små prickar och blir س (sin), و (waw) blir ع (ayn). Kaninerna, الأرانب (al-aranib) blir البرانب (al-baranib) och behöver inte heller uppföra sig som kaniner förväntas göra.

Bulqash känns nästan som den ultimata bilderboken för ett både härligt och roligt bokprat och jag kommer definitivt att ha med den nästa gång jag i något sammanhang presenterar arabisk barnlitteratur. Av författaren finns en bok översatt till svenska, Den lilla hemligheten, också den en underfundig bok och med ett överraskande slut!

Årets Etisalat Award gav fin uppmärksamhet till Palestine Writing Workshop som sedan 2009 arbetat med att stödja den nya generationens palestinska författare och illustratörer. Förutom Bulqash belönades också Birkat al-as'ilah al-zarqa' (De blå frågornas damm) av Maya Abu Alhayyat och Hassan Munasurah, som fick priset för "Bästa illustration".


Våren 2022 publicerades Bulqash i svensk översättning på förlaget Trasten.

#Palestina #Fantasi #Längtan #Leka

164 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page