• Elisabet Risberg

Bulqash

Uppdaterat: 13 jul 2019بولقش

يارا بامية

Titel: Bulqash

Författare och illustratör: Yara Bamieh (Yara Bamiyah) Förlag: Palestine Writing Workshop, 2016. ورشة فلسطين للكتابة

Varenda vildkanin på ön vet vem Bulqash är. De vet att han ligger och sover i en liten grotta, djupt nere i havet. Hela året väntar de tålmodigt på att han ska komma på besök, de väntar och väntar. Trädens löv hinner växa, skifta färg och trilla av. Men när årets första blomknopp visar sig, då är den stora dagen inne!

Bulqash vaknar från sin långa sömn. De små kaninerna hoppar och skuttar, deras hjärtan bultar, “Bulqash! Kom och lek med oss!” När Bulqash dyker upp på stranden händer det saker. Han stampar i marken två gånger, han gör en saltomortal och plötsligt blir hela världen upp och ner och bak och fram. Bulqash ropar: "Mitt namn är nu Shaqlub!" Fötterna tar händernas plats, munnen tar ögonens plats och till och med den här boken måste plötsligt vändas och läsas bak och fram! I leken med Shaqlub förändras allt på kaninernas ö och det finns inga gränser för vad som kan hända.

Träden förvandlas till lampor, kaninerna fiskar på torra land och fåglarna simmar i vattnet. Grodorna tar stjärnornas plats och stjärnorna börjar dansa den palestinska dansen dabkeh! Kaninerna kan flyga, färger går att äta, allt är sannerligen förvandlat och förunderligt.

Men mot dagens slut blir Shaqlub trött. Han slår två gånger i marken med sin hand, gör en baklängesvolt och återgår till att vara Balqush.

Allt återgår till det vanliga

Kaninerna gör i ordning lite té

och dricker det tillsammans med Bulqash, efter en lång dag.

Vännerna sitter sida vid sida

utan att säga någonting.

De betraktar världen omkring sig

och allting är som vanligt

men ändå fantastiskt och förunderligt.

Solen går ned, Bulqash sätter ned sin tèkopp och tar farväl av sina vänner. Han simmar iväg och dyker djupt ner, tillbaka till sin grotta. De vilda kaninerna återgår till vardagen, de hoppar, skuttar och äter morötter. De vilda kaninerna väntar tålmodigt på den där dagen då Bulqash ska komma tillbaka.

Yara Bamieh fick för boken Bulqash 2016 års Etisilat Award i kategorin "Bästa produktion" och jag delar definitivt juryns förtjusning. Jag gillar att boken börjar som den slutar, med kaninernas väntan. Jag gillar att man måste vända boken upp och ner för att fortsätta läsningen då Bulqash gjort sin volt, fortsätta i fel läsriktning dessutom, och jag erkänner villigt att jag för en halv sekund trodde det blivit fel i trycket! Men allra mest förtjust är jag i sättet som Yara Bamieh leker med orden, dess former och betydelser. När Bulqash gör sin volt i luften och hans namn förändras till Shaqlub så är det verbet شقلب (shaqlaba), att vända saker upp och ner, som ligger i grunden. Bulqash (بولقش) gör en saltomortal, تشقلب (tashaqlaba), och allting följer efter. Orden förändras när bokstäverna i den upp- och nedvända världen tappar delar av sina former och byter plats. ش (shin) förlorar sina små prickar och blir س (sin), و (waw) blir ع (ayn). Kaninerna, الأرانب (al-aranib) blir البرانب (al-baranib) och behöver inte heller uppföra sig som kaniner förväntas göra.

Bulqash känns nästan som den ultimata bilderboken för ett både härligt och roligt bokprat och jag kommer definitivt att ha med den nästa gång jag i något sammanhang presenterar arabisk barnlitteratur. Av författaren finns en bok översatt till svenska, Den lilla hemligheten, också den en underfundig bok och med ett överraskande slut!

Årets Etisalat Award gav fin uppmärksamhet till Palestine Writing Workshop som sedan 2009 arbetat med att stödja den nya generationens palestinska författare och illustratörer. Förutom Bulqash belönades också Birkat al-as'ilah al-zarqa' (De blå frågornas damm) av Maya Abu Alhayyat och Hassan Munasurah, som fick priset för "Bästa illustration".

Du kan köpa både Bulqash och de andra böckerna som Palestne Writing Workshop givit ut på Yalla Art.

#Palestina #Fantasi #Längtan #Leka

108 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hantush