top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Sharbar är hungrig...

Uppdaterat: 13 juli 2019...شربر جائع سمر محفوظ براج

سنان حلاق Titel: Sharbar är hungrig

Författare: Samar Mahfouz Barraj (Samar Mahfuz Barraj)

Illustratör: Sinan Hallak (Sinan Hallaq) Förlag: Academia International, 2016

Sharbar är hungrig, helt galet hungrig. Det kurrar i magen som om den vore full av flaxande fåglar. Sharbar stoppar i sig allt som kommer i hans väg. Kycklingarna vandrar intet ont anande rakt in i hans stora mun. Bassems får går samma öde till mötes, och Qasims ko likaså! Frukter, grödor, ost och mjölk, fiskarna i havet, träden i skogen. Sharbar blir större och större, han gnager på berget, han dricker regnet, och själva molnen sväljer han som ingenting! Månen och stjärnorna, det finns inte längre några gränser för Sharbars hunger och människorna står handfallna och tittar på.

När Sharbar till slut har ätit allt vad han förmår är han så trött att han somnar och människorna, vid det här laget rejält oroliga, ser sitt tillfälle. "Nu måste vi göra någonting!". Medan Sharbar sover lyckas de knyta ihop honom med snören och fästa anordningen till en stor röd ballong som lyfter Sharbar högt upp i luften och långt bort iväg. Äntligen är de av med det där hungermonstret, vilken lättnad! Hurra!

Men, där på sista sidan, medan människorna firar, hör en pojke något välbekant. Låter det inte som ...? Jo, där i närheten finns en ny liten hungrig Sharbar och det kurrar i hans mage som om den vore full av flaxande fåglar.

Jag är verkligen förtjust i boken om Sharbar. Den här fullständigt galna hungern kan ses som girighet och enkelt kopplas ihop med makt, Sharbar kan inte få nog, han tar urskiljningslöst allt från alla. Det är förfärligt. Samtidigt kan jag nästan tycka synd om honom för det är något tragiskt över Sharbars hunger, över de där ständigt flaxande fåglarna i hans mage. Bortsett från allvarliga tankar kring vem och vad Sharbar är så kan jag också läsa den här boken som en galet rolig bilderbok med en härlig text och illustrationer där Sharbar tar upp mer och mer av uppslagens yta.

Boken finns att köpa på arabicbookshop.net.

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page