top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Min vän

Uppdaterat: 13 juli 2019صديقي

سمر محفوظ براج منى يقظان

Titel: Sadiqi

Författare: Samar Mahfouz Barraj (Samar Mahfuz Barraj)

Illustrationer: Mona Yakzan (Muna Yaqzan) Förlag: Dar al-Saqi

Den här boken har jag lagt till i den påbörjade listan över böcker med tema funktionsnedsättningar, trots att den (liksom en del andra böcker på listan) inte handlar om funktionsnedsättningar i sig. Min vän handlar kort och gott om vänskap och tanken om att vänskap står över allt det som vi i många fall ser som annorlunda, bortom normen eller utanför vår egen vardag, utanför vår egen världsbild.

Barnet som i boken är berättaren, tittar sig omkring och ser barn som ser olika ut och har olika förmågor. Bland vännerna finns barn i olika storlekar, med olika hudfärger, med ögon och näsor i olika former, med hår i olika frisyrer. Där finns barn med glasögon, med hörapparat, med tandställning, barn som sitter i rullstol och barn som behöver en käpp för att känna sin väg fram, där finns fattiga barn och rika barn, barn med olika ursprung och erfarenheter. La yahummu (لا يهم), det spelar ingen roll, du är min vän.

La yahummu (لا يهم), återkommer på varje sida, ända tills det byts ut till ett ma yahummuni (ما يهمني), det jag bryr mig om är... ja, det är kärlek och omtänksamhet, det är att dela hemligheter, att hjälpa och stödja varandra när livet är svårt och att både skratta och gråta tillsammans.

Det skulle vara lätt att avfärda den här boken med att den är tillrättalagd och bygger på moraliska pekpinnar om allas lika värde, men först och främst är det här en bok som väcker många tankar och som jag tror inspirerar till frågor och samtal. Texten är enkel men så väl genomarbetad och illustrationerna rymmer många fina detaljer. Men så är också Samar Mahfouz Barraj och Mona Yakzan en "barnboksskaparduo" som verkligen kan sitt jobb!

En fantastiskt fin detalj på sista sidan är lätt att missa. Ett av barnen håller i en röd ballong i form av ett hjärta och mitt i ballonghjärtat finns ordet vän skrivet med braille.

Boken går att köpa på förlaget Dar al-Saqis engelska webbplats och nätbokhandel.

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page