top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Sumsum i mammas mage

Uppdaterat: 13 juli 2019سمسم في بطن ماما فاطمة شرف الدين لوركا سبيتي منى يقظان

Titel: Sumsum fi batn mama Författare: Fatima Sharafeddine (Fatimah Sharaf al-Din) och Lorca Sbeiti (Lurka Sabiti) Illustratör: Mona Yaqzan (Muna Yaqzan)

Den här fina bilderboken hör definitivt till en av mina favoriter under kategorin "få syskon" och det är inte förvånande eftersom det är ett samarbete mellan två fantastiska barnbokskreatörer, Fatima Sharafeddine och Mona Yaqzan, men även den libanesiska poeten Lorca Sbeiti har varit med i arbetet. Det är ingen hemlighet att jag är enormt förtjust i Fatimas texter, i hur hon använder ord och uttryck som till och med jag med min ganska begränsade arabiska verkligen kan njuta av. Tillsammans med Monas färgrika och böljande illustrationer är det här en fest för både öga och öra och för både barn och vuxna.

Allt börjar med en röd boll, en blick på mammans runda mage och dottern Samas oundvikliga fråga:

- Mamma, har du en boll i din mage?

- Nej Sama, jag har en liten bror till dig i min mage!

- En lillebror? Vad gör han i din mage?

- Han växer och blir större, precis som du gjorde när du låg i min mage.

- Har jag också varit som en boll i din mage? Åt jag, drack jag och grät jag?

Sama har många frågor och mamma lyfter upp henne i knät och börjar berätta. Hon berättar om hur Sama växte, alltifrån den första månaden då hon var liten som ett sesamfrö ("sumsum") och för varje månad blev större, som en jordgubbe, en citron, en mango, ett blomkålshuvud, salladshuvud, vattenmelon och tills hon efter nio månader var lika stor som en pumpa. Mamma berättar om hur Sama allteftersom månaderna gick utvecklade hjärta och lungor, fingrar och tår, öron och ögon. Små fjun började växa på Samas huvud och en dag kunde hon börja urskilja mammas och pappas röster. Så mycket hände under de där nio månaderna och när hon en dag, stor som en pumpa, vände sig i mammas mage, med huvudet nedåt, ja då var hon klar att komma till världen. Mamma berättar hur glada de var när Sama äntligen föddes, de hade ju väntat på henne så länge!

Sama börjar genast längta efter sin lillebror och bestämmer sig för att kalla honom Adam. När Adam är stor tänker hon berätta för honom om hur det var när han låg i mammas mage.

Boken finns att låna på Internationella biblioteket.

Vill du köpa boken så hittar du den t ex på webbokhandeln Antoine online.

#Fåsyskon

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page