top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Kodnamn Fjäril

Uppdaterat: 14 juli 2019اسمي الحركي فراشة أحلام بشارات Titel: Ismi al-haraki Farashah Författare: Ahlam Bsharat (Ahlam Bisharat)

Ungdomsboken "Kodnamn Fjäril" kom ut första gången 2009, på Tamer Institute i Ramallah, samma år som organisationen tog emot ALMA-priset här i Stockholm. År 2012 fanns titeln med på IBBYs hederslista , 2013 nominerades titeln till Etisalatprisets kategori "bästa ungdomsbok" och nu har den precis kommit ut i en ny upplaga, på Neem Tree Press och dessutom tillsammans med en engelsk översättning, "Code Name: Butterfly".

Huvudpersonen i berättelsen, Butterfly, är en ung tjej som befinner sig i gränslandet mellan barn och tonår. Alla känslor och funderingar gör att ingenting är särskilt enkelt. Som om det inte vore nog med familjekonflikter, jobbiga kompisrelationer och att kroppen förändras, lever hon samtidigt i ett samhälle under ockupation. Allt som händer omkring henne skapar frågor som hon försöker hantera. Är hennes pappa en förrädare, som hennes kompisar Haya och Mays antyder, eftersom han arbetar för israelerna? Samtidigt nämner de aldrig ryktet om att Hayas egen farfar var informatör eller att hennes pappa säljer israeliska varor i sin butik! Varför är ordet “heder” så känsligt, ja till och med farligt? Varför gråter storasyster Zeinab sig till sömns varje natt? Vad har förälskelse, heder och den israeliska ockupationen med varandra att göra? Varför får Nizars mamma inte gråta när hennes son dött som martyr? Gör tårar verkligen en martyr oren?

Så många frågor och så många drömmar. Det finns ingen hon kan ställa sina frågor till eller berätta sina drömmar för så alla tankar bevarar hon i sin låtsaskista, en kista som ingen annan än hon själv har tillgång till. Inte ens den israeliska armén, bedyrar hon sin lilla kusin som också har svåra frågor. Genom berättelsen blir hon allt starkare i sig själv. Det är som om hon har en fjäril i sitt bröst som till sist vecklar ut sina vingar i en slags förtröstan om att hon inom sig har den styrka som kommer att behövas på livets väg. Det är lätt att känna med Butterfly, känna hennes oro över en svårbegriplig vuxenvärld. Det är en fin berättelse som rymmer både humor, mod och en stor dos ärlighet! Boken finns att köppa på större nätbokhandlar, eller från förlaget Neem Tree Press. Vill du låna den på arabiska så hittar du den på Internationella biblioteket.

Läs mer om författaren Ahlam Bsharat här.

50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page