top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Arabisk barnlitteratur med tema funktionsvariationer

Uppdaterat: 14 juli 2019För en tid sedan fick jag ett mejl från Forum funktionshinders bibliotek där de undrade om det fanns arabisk barnlitteratur med tema funktionsvariationer och om jag i så fall skulle vilja komma och presentera några böcker. Självklart ville jag det! Det blev ett väldigt inspirerande möte och efteråt sammanställde jag en lista på tio arabiska bilderböcker där funktionsvariationerna antingen ligger i fokus eller på något annat sätt finns med i boken.

Det här är inte på något sätt en komplett lista utan snarare en början som jag hoppas ska kunna byggas på med fler böcker allteftersom.


Författare: Abu al-Hayat, Maya (مايا أبو الحيات) Illustratör: Lubna Taha (لبنى طه) Titel: Qissah qabla al-nawm (قصة قبل النوم) Förlag: Muassasat Tamir, 2011

ISBN 9789950326781

Storasyster Manal är en fantastisk sagoberätterska. Hon är blind, men hennes ögon ser det ingen annan kan se. Varje kväll kryper syskonen upp i hennes säng för att lyssna på en godnattsaga, trots att mamma säger att det är dags att släcka och sova. En dag är Manal ledsen, sagorna är slut, det går inte längre att berätta! Men mamma och syskonen hjälper henne att hitta nya berättelser.


Författare: Umayr, Safa (صفاء عمير) Titel: Ukhti Sarah (أختي سارة)

Förlag: Mu'assasat Tamir, 2005

”Min syster Sarah” är en lillebrors berättelse om sin syster Sarah som är blind men som älskar doften av blommorna på våren, smaken av vindruvorna på sommaren, leka med löven i vinden på hösten och leka i snön på vintern. Hon älskar också att läsa sagor för de andra barnen och den sista bilden visar hur hon sitter och läser en bok med blindskrift.


Författare: Muhaydali, Nabiha (نبيهة محيدلي) Illustratör: Muhammad Ali, Intilaq (إنطلاق محمد علي)

Titel: Hikayatan (حكايتان) Förlag: Dar al-Hada'iq, 2006

ISBN 9789953464169

Habib är en flicka som älskar att spela piano och sjunga. Firas älskar att måla. Habib över på sitt piano för att delta i stadens talangtävling och Firas målar en tavla som hon vill ställa ut under tävlingen. När tävlingen är avgjord har Habib vunnit och tar emot medaljen på scenen. Andrapriset går till Firas. Det är först på sista uppslaget som berättelsen talar om att Habib inte kan se och att Firas inte kan höra.


Författare: Sharaf al-Din, Fatimah (فاطمة شرف الدين) Illustratör: al-Jundi, Rim (ريم الجندي) Titel: Akhawaya mumayyazan (اخواي مميزان)

Förlag: Dar al-Saqi, 2014

ISBN 9781855169883

I berättelsen ”Mina speciella bröder” är det en lillasyster som berättar om sina bröder som inte alltid klarar att göra sånt som hon själv gör. De kan inte springa, eller läsa, men de älskar att lyssna på musik, måla och tycker om att höra när hon läser för dem om prinsar och prinsessor. Det finns så mycket de tre syskonen kan göra tillsammans.


Författare: Bu Ali, Kifah (كفاح أبو علي) Illustratör: Ali, Yahtawi (يحتوي علي) Titel: Uhibb alami (أحب عالمي)

Förlag: Kalimat, 2012

ISBN 9789948163916

I boken ”Jag älskar min värld” berättar en döv pojke om både glädje och sorg. Han tycker mycket om sin egna tysta värld, men kan också bli ledsen och känna sig utanför när hans mamma läser högt för lillasyster, eller bland hörande kompisar som leker. Men han blir glad när hans pappa berättar hur det var när han själv var i hans ålder. Han blir också glad över att spela fotboll med sin kompis och över att vara tillsammans med vänner som liksom han själv inte hör.


Författare: Sharaf al-Din, Fatimah (فاطمة شرف الدين) Illustratör: Musalli, Maryan (ماريان موصلي)

Titel: Li-Tamir alam khass (لتامر عالم خاص)

Förlag: Yuki Press, 2012

ISBN 9789953478166

Tamir är en speciell pojke. Han vill inte leka med de andra barnen på gården utan blir ofta rädd när någon närmar sig honom. Han leker med sina bilar, på samma sätt varje dag, ställer dem om och om igen i en särskild ordning. En flicka på gården vill gärna bli hans vän och hittar på ett sätt att närma sig honom utan att han blir rädd.


Författare och illustratör: Ka'dan, Nadin (نادين كعدان)

Titel: Layla... ruddi alaya! (!ليلى ردي علي)

Förlag: Dar Sunduq al-Duniya lil-Nashr, 2011

ISBN 978933910402

En berättelse om prinsessan Leila som väntar på att Sami, prinsen, ska komma på besök. När Sami närmar sig ropar han så att hon ska släppa ner sitt långa hår, men Leila hör honom inte. Det är först i slutet av berättelsen som Sami förstår att Laeila är döv och att det var därför hon inte hörde honom när han ropade. När de till sist får kontakt med varandra börjar Leila lära Sami teckenspråk.


Författare: al-Rumayhi, Munira Sa'd (منيرة سعد الرميحي) Illustratör: Gulnar Hajo (جلنار حاجو)

Titel: Khayal Manal (خيال منال)

Förlag: Dar Blumzburi, 2015

ISBN 9789927118081

”Manals fantasivärld” handlar om en flicka som leker med sina dockor och fantiserar om hur hon flyger högt i luften, eller dyker djupt i havet. En dag i parken blir hon kompis med en ny flicka och tillsammans lever de sig in i fantasins värld. Manal sitter i rullstol, men funktionsnedsättningen finns inte med i själva berättelsen.


Författare: Taqla, Abadah (عباده تقلا) Illustratör: Baruz, Sufi Titel: Susu (سوسو)

Förlag: Kaliamt, 2015

ISBN 9789948181422

Boken handlar om en liten flicka som funderar över namn och smeknamn. Temat är inte funktionsnedsättningar, men med på en bild finns Fadi, som sitter i rullstol.Författare: Taqla, Abadah (عباده تقلا)

Illustratör: Ruiz Johnson, Mariana

Titel: Ayna lubati (عينا لعبتي) Förlag: Kalimat, 2015

ISBN 9789948181385

Boken handlar om en flicka som gör sin egen docka och som letar efter någonting att använda som dockans ögon. Berättelsen handlar inte om funktionsnedsättningar, men flickans syster sitter i rullstol.


Författare: Samar Mahfuz Barraj Illustratör: Muna Yaqzan Titel: Sadiqi Förlag: Dar al-Saqi, 2016 ISBN 9786144258842

En berättelse om vänskap, om att olikheter inte har betydelse för huruvida man kan vara vänner eller inte. Det som är viktigt är kärlek och omtanke, att vänner bryr sig om varandra.

90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page