top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

En skolelevs dagbok

Uppdaterat: 14 juli 2019مذكرات تلميذ ابتدائية

خالد جمعة عبدالله قواريق

Författare: Khaled Juma (Khalid Jum'ah)

Illustratör: Abdallah Qawariq (Abd Allah Qarariq)

Det här är en härligt humoristisk bok i dagboksform där vi får möta en pojke i tio- tolvårsåldern, bosatt i Gaza. Han är som vilken unge som helst och berättar om sin vardag, om sin familj, om skolan, saker han bara råkar ut för, kanske inte alltid helt oförskyllt. Som när han ska hjälpa sin mamma att handla på marknaden men lyckas komma hem med maskäten frukt! När han får magproblem och hamnar på sjukhus efter att ha ätit för många frukter från det förbjudna trädet på skolgården. När han under de regniga dagarna tar skydd med sina kompisar under ett träd och skvätter vatten på förbipasserande. De flesta märker ändå ingenting eftersom det regnar så hårt, men den där mannen som får både vatten och lera i ögonen, han blir så arg att ungarna i skräck måste fly för sina liv!

Sedan är det det där med att plugga, göra läxor, förbereda inför proven, det är verkligen inte kul, särskilt inte när bästa kompisen tittar förbi och menande säger "du sitter här och pluggar, men själv går jag ut och spelar fotboll!"

Även om det här är en pojke vilken som helst så finns det detaljer i boken som visar att platsen inte är vilken som helst. Det är Gaza. Som den där dagen med det olycksaliga fruktträdet. Att pojkarna ostörda kan klättra upp i det är för att skolan är tömd på folk, alla är ute och demonstrerar! De blir dessutom inlåsta på skolgården och kommer inte över den taggtrådsförsedda muren. När pojkarna inte kommer hem från skolan beger sig mammorna till sjukhuset i skräck för vad som kan ha hänt... kan sönerna ha dödats i något attentat?

Andra saker som sällan finns med i barnböcker är att göra läxor med ljudet av drönare i bakgrunden samtidigt som föräldrarna förbereder sig på ett nytt krig. Eller ett barns rastlöshet under utegångsförbud. Han beskriver sig själv som en äggsjuk höna som hoppar från det ena rummet till det andra, det känns som om han ska explodera om han inte får gå ut och så närmar han sig ytterdörren... men inser att den är låst från insidan! Hans pappa står plötsligt där med nyckeln runt halsen och säger "Jag visste det! Jag visste att du skulle försöka ta kål på oss allihop!"

Kort sagt, en bok med både humor och allvar, om en pojke i Gaza man inte kan låta bli att älska! De fantastiska illustrationerna gör verkligen dagboksanteckningarna rättvisa!

Författaren Khaled Juma, från Gaza, har skrivit många barnböcker men han är också poet, pjäsförfattare och skriver dessutom sångtexter. Hans webbplats khaledjuma.net är på arabiska, men där finns några översättningar av hans texter till ett flertal olika språk, bl a engelska och franska.

Boken är utgiven av Tamerinstitutet i Ramallah och köps nog enklast genom att kontakta dem. http://www.tamerinst.org/

En skolelevs dagbok finns utgiven i dansk översättning.

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page