top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Min mamma älskar fattoush

Uppdaterat: 14 juli 2019امي تحب الفتوش

ايفا كوزما

عزة حسين

Författare: Eva Kozma (Ifa Kuzma) Illustratör: Azza Hussain (Izzah Husayn)

Mamman i den här fina berättelsen älskar att bjuda på fattoush. Bokens bilder och text förmedlar njutningen av både tillagandet, trugandet, ätandet och ger en slags bekräftelse av att just detta måste vara den godaste fattoush som finns. Mamman cirkulerar kring gästerna och försäkrar sig om att allt smakar bra, att alla äter sig mätta och är nöjda, ända tills tallrikarna är tomma.

Men hur är det med mammans tallrik? Varför har hon inte ätit själv? Kan det verkligen vara som barnet/berättaren tror, att mamman helt enkelt inte tycker om fattoush? Det var först som vuxen hon förstod att mamman visst älskade fattoush, men ännu mer älskade hon sin familj och sina grannar!

Jag älskar också fattoush. Den där kombinationen av syrlighet och sälta, krispiga grönsaker och knapriga friterade bitar av pitabröd, allt vänt i olivolja, den smaken ger mig en känsla av att vara i himmelriket på något sätt. Bilderna i den här boken visar att så känner också de här gästerna. Jag hade däremot inte valt att göra som mamman i den här berättelsen... jag hade aldrig kunnat låta bli att själv äta, hur mycket mer jag än älskade min familj!


Juryn i 2014 års Etisalat Award gillade nog också fattoush, så till den grad att "Min mamma älskar fattoush" tog hem priset i kategorin bästa text. Eva

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page