top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Manals fantasivärld

Uppdaterat: 14 juli 2019خيال منال

منيرة سعد الرميحي

جلنار حاجو

Författare: Muneera Al Romaihi (Munira al-Rumayhi)

Illustratör: Gulnar Hajo (Julnar Haju) När Manal leker med sina dockor låtsas hon att hon flyger tillsammans med dem högt upp i bergen och simmar med dem i havets djup. Det är som om hon har en egen hemlig värld där allt är möjligt. En dag när hon är i parken får hon syn på en ensam flicka som tittar på när de andra barnen leker. Manal närmar sig flickan och ber henne komma och leka men flickan vågar inte, hon är blyg och gömmer sig bakom bänken. Manal vill bli hennes vän och hittar på ett sätt att locka med flickan i sin lek.

Den här berättelsen är på ett sätt unik i den arabiska barnlitteraturen. Manal sitter i rullstol, hon kan inte gå men inte ett ord i texten visar på det. Det finns absolut arabiska barnböcker där barn (och vuxna) har olika typer av funktionsvariationer men då är det just detta som står i centrum för berättelsen. Manal är helt enkelt en flicka som älskar att fantisera, leka med sina dockor och en dag i lekparken får hon en ny kompis. Rullstolen syns i bild, men inte mer än så.

Författaren Muneera Al Romaihi är från Qatar men tyvärr hittar jag ingen annan information om henne än vad som finns på förlagets webbplats. Illustratören Gulnar Hajo är en väl etablerad barnbokskreatör från Syrien med ett eget förlag, Bright Fingers. I dag bor hon i Istanbul där hon tillsammans med sin man har öppnat en arabisk bokhandel. 2015 vann hon Etisalatpriset i kategorin "bästa illustrationer" med boken "Nour runs away from the story".

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page