top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Mah och jag.

Uppdaterat: 14 juli 2019أنا وماه ابتهاج الحارثي /Författare och illustratör: Ibtihaj Al Harthi Ibtihaj al-Harthi

Azzam har en stor familj, men frågan är om inte mormor, som kallas Mah, är Azzams favorit. Frågan är också om inte Azzam är mormors favorit. Han kan be henne om vad som helst och hon svarar alltid på samma sätt: "Jag är din, min älskling!"

En dag verkar allting mörkt och dystert, alla är ledsna och mormors hem är fullt av gråtande främlingar. Var är Mah?

Azzam frågar sin mamma om Mah sover nu och tillsammans minns de hur Azzam brukade bädda madrassen åt henne och konstaterar att Mah inte längre behöver sin gröna varma sjal. Men Mah sover inte, hon finns inte heller i himlen, men tillsammans minns de hur Mah såg upp mot himlen och längtade efter regnet under somrarna.

Azzam kan inte sluta fråga. "Mamma, är Mah under jorden?". Mamma svarar att det bara är Mahs kropp som ligger under jorden. Tillsammans tänker de på hur Mah tyckte om att gräva i jorden, se till att hennes plantor växtre bra och fick näring. Tillsammans planterar Azzam och hans mamma ett litet dadelträd och tänker på Mah.

När de åker till Mahs by och besöker det gamla huset så är det som om de ser Mah överallt, det är som om de riktigt kan känna hennes närvaro. Men framförallt finns Mah i deras hjärtan och där kommer hon alltid att vara.

"Mah och jag" vann 2015 års Etisalat Award for Arabic Children's Literature i kategorin Bästa text. Boken är utgiven på förlaget Bloomsbury Qatar Foundation (numera Hamad Bin Khalifa University Press) och finns också i en engelsk översättning.

Författaren och illustratören Ibtihaj al-Harthi har en egen webbplats där du kan läsa mer om hennes böcker och se mer av hennes fina illustrationer.

26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page