top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Fayruz, granatäppelflickan

Uppdaterat: 7 aug. 2019فيروز فتاة الرمانة رانيا زبيب ضاهر

​Författare: Rania Zbib Daher (Raniya Zabib Dahir) Illustratör: Joelle Achkar

I den grå byn är allt grått, trist och förbjudet. Trots att byinvånarna arbetar med att plocka och sälja granatäpplen får de inte äta av de röda frukterna. Barnen får inte leka, de måste vara tysta, de måste lyda och aldrig ställa frågor.

Men en dag händer något märkligt. Huset som tillhör Herr och Fru Glad lyser upp i gult och det lilla barnet som de bär i famnen har klarblå ögon och rosor på kinderna! Det är Fayruz, en flicka som inte är som de andra i byn. Fayruz föddes nämnligen ur ett granatäpple och hon vet vilken fantastisk kraft det finns i de förbjudna granatäppelkärnorna!

När Fayruz börjar skolan får hon tre vänner, två flickor och en pojke, som alla bär på drömmar om att skapa med färger, med garn och med ord. Den kraft de saknar för att förverkliga sina drömmar får de genom de granatäppelkärnor som Fayruz erbjuder dem och tillsammans kan de förändra situationen för hela byn.

Berättelsen om Fayruz nominerades till Etisalat Award for Arabic children's Literature 2014, både i kategorin bästa text och bästa illustrationer. Joelle Achkar tog förtjänstfullt hem priset för årets bästa illustrerade bok.

Författaren Raniya Zbib Dahir var en av de inbjudna gästerna till Internationella bibliotekets barnboksvecka 2015. Hon deltog bland annat i ett öppet seminarium där hon presenterade sitt arbete. Seminariet filmades och går att ta del av i efterhand. Titta på filmen här.

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page