top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

My Own Special Way

Uppdaterat: 14 juli 2019طريقتي الخاصة

ميثاء الخياط

مايا فيداوي

Författare: Maitha Alkhayat (Maytha al-Khayyat)

Illustratör: Maya Fidawi

Hamda är alltid för liten. Hon har fyra äldre systrar och får aldrig vara med och leka. "You're too little, go and play with your dolls". Den som har äldre syskon vet hur det är, man vill bara bli stor, göra något så man kan få vara med. I "My own special way" kommer Hamda på en helt egen idé som hon med glatt humör meddelar hela familjen vid middagsbordet." I'm not going to be little any more! I know what makes you big girls. You wear the veil when you go out, and I'm going to wear it too!"

Det som följer sedan är en sprakande fest i mönstrade tyger, Hamda får välja fritt ur storasystrarnas byrålådor och till slut väljer hon en svart med små röda rosor. Men det där med att få sjalen att sitta bra, sitta fast även när man springer och dessutom se lika elegant ut som storasystrarna gör, det är inte så enkelt. Hur än än systrarna försöker hjälpa henne och visa de olika stilarna de själva valt så slutar varje försök i en smärre katastrof.

Hamdas mamma tröstar och säger att Hamda, precis som storasystrarna, kommer att komma på sitt eget sätt att bära sjalen, ett sätt som passar för just henne. Det här är också bokens budskap, att det är möjligt att gå sin egen väg, komma på sitt eget sätt att göra saker och det går inte att tvivla på Hamdas lycka när hon kommer på sitt eget lilla knep. Inspirerad av sin pappas manschettknappar sätter hon glatt fast sin sjal med en säkerhetsnål under hakan!

Den engelska översättningen har getts ut i form av en "Easy Reader" och även om den är fin så ger den inte rättvisa åt Maya Fidawis helt fantastiska illustrationer i den arabiska bilderboken.

Låna boken på arabiska på Internationella biblioteket.

#Påengelska #Förenadearabemiraten #Syskon #Sjalar

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page