top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Victory over Abu Derya

Uppdaterat: 14 juli 2019الانتصار على أبي دريا محمّد علي

Författare och illustratör: Mohammed Ali

For thousand of years, from the time of the ancient Assyrians and Sumerians the people of the Gulf waged a fierce, relentless struggle to capture precious pearls from the seabed. Their opponent was Abu Derya, the legendary guard of the Kingdom of the Seas, who used all the forces at his disposal to protect his treasures.

Byn Qumashas pärlfiskare har just återvänt från ännu en svår säsong. Havets väktare, Abu Derya har orsakat dem en fruktansvärd förlust av både skepp och dykare, alla sörjer och många finner sig svårt skuldsatta då vinsten uteblev. När Rashids farmor tre nätter efter varandra haft en dröm där hon ser sin sonson med händerna fulla av pärlor väcks ett nytt hopp och när de året efter ger sig på nytt ut för att möta havets väktare, är de mer förberedda än någonsin, starkare än någonsin.

Så börjar kampen om pärlorna. Abu Derya är beredd, hajarna är beredda, de giftiga maneterna är där, ja alla havets odjur står redo för att kämpa för sin mästare. Det blir en hård strid, krabborna spionerar och när Abu Derya skickar fram sin största val för att slå sönder båtarna tror man att allt är slut, men pärlflottan får hjälp från oväntat håll och allt slutar bra. En strålande glad Rashid återser i slutet av berättelsen sin farmor i land. "It was your dream that came true, grandmother. You helped us to defeat Abu Derya!"

Victory over Abu Derya var en av de första arabiska barnböckerna som jag hittade i engelsk översättning. Den gavs ut av förlaget Bloomsbury Qatar Foundation som gav ut ett par böcker för barn i både en engelsk och en arabisk version.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page